Przepis na pierogi kurpiowskie z grzybowo-orzechowym farszem
Pierogi są klasycznym daniem kuchni polskiej, które doczekało się już wielu odsłon. Kurpiowski przepis na ten specjał z pewnością ucieszy fanów grzybów. Suszony rarytas wystarczy podsmażyć i połączyć z prażonymi orzechami, aby uzyskać niezwykle aromatyczny farsz. Skusicie się?
Nadziane pysznościami pierogowe ciasto to marzenie niemal każdego smakosza. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić pierogi ze świeżą kapustą czy wyborne ruskie bez nabiału . Teraz na tapet bierzemy kurpiowski przepis na ten specjał. Delikatne ciasto z farszem z orzechów laskowych i grzybów zaskoczy was swoim niebagatelnym smakiem.
Przepis na kurpiowskie pierogi z orzechowo-grzybowym farszem
Składniki na ciasto:
-
400 g mąki pszennej
-
2 łyżki masła
-
2 żółtka
-
letnia woda
-
odrobina soli
Składniki na farsz:
-
100 g suszonych grzybów
-
szklanka posiekanych orzechów laskowych
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
1 nieduża cebula
-
1 łyżka masła
-
1 jajo
-
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w chłodnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości, odcedzamy i siekamy. Masło topimy na wolnym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub czysty blat. Robimy w niej dołek, w który wlewamy żółtka i masło. Dodajemy trochę soli i zagniatamy ciasto , podlewając je wodą, jeśli to konieczne. Gotową masę owijamy ścierką i pozostawiamy na chwilę, by odpoczęła.
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie wrzucamy grzyby. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy składniki przez chwilę. Na czystej patelni podprażamy posiekane orzechy. Łączymy je z grzybami i natką pietruszki.
Przyprawiamy tymiankiem, wbijamy jajo i wyrabiamy farsz. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Wypełniamy je masą orzechowo-grzybową i sklejamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuchnia Polska, potrawy regionalne; Hanna Szymanderska