Przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem. Przepyszny specjał w słodkiej odsłonie
Pomysł na pyszną niespodziankę dla całej rodziny? Przygotuj wyśmienite pierogi na słodko z niecodziennym farszem. Zapomnij o truskawkach, jagodach i serze, pierogi z jabłkami i cynamonem będą absolutnym hitem na Twoim stole.
Jestem łasuchem i uwielbiam słodkie dania, również obiadowe. W dzieciństwie zupa owocowa i właśnie pierogi na słodko były moimi ulubionymi potrawami i do tej pory lubię do nich wracać. Pierogi z jabłkami prażonymi z dodatkiem cynamonu i cukru wanilinowego rozpływają się w ustach.
Ciasto do pierogów na słodko przygotujmy na początku. Musi być elastyczne, miękkie i dobrze wyrobione, wtedy pierogi na pewno będą przepyszne. Farsz również zrobimy błyskawicznie- wystarczy, że podsmażymy na maśle jabłka, dodamy cynamon i cukier.
Pierogi na słodko będą smakować wyśmienicie, kiedy podamy je z roztopionym masłem i cukrem, możemy je również delikatnie oprószyć cynamonem, ale nie jest to konieczne. Pierogi z jabłkami i cynamonem pokocha cała rodzina, koniecznie przygotuj dla wszystkich słodką niespodziankę.
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem, wszyscy będą zachwyceni
Składniki na ciasto:
-
500 g mąki pszennej
-
50 g masła
-
pół łyżeczki soli
-
szklanka gorącej wody
Składniki na farsz z jabłek i cynamonu:
-
1 kg jabłek
-
2 łyżeczki cynamonu
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
łyżka masła
Do podania:
-
roztopione masło
-
cukier
Jak zrobić pyszne pierogi z jabłkami i cynamonem? Aromatyczny farsz nie ma sobie równych
Na początku przygotuj ciasto: przesianą mąkę wsyp do miski, wsyp sól, wlej gorącą wodę i zacznij mieszać ciasto łopatką. Gdy woda przestygnie, wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie elastyczne i jednolite, następnie przykryj je ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę, następnie przesmaż je na maśle z dodatkiem cukru wanilinowego i cynamonu. Smaż, aż sok zupełnie odparuje. Ciasto rozwałkuj, wykrój kółka. Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnij w palcach, na środek włóż farsz i sklej boki.
Przygotowane pierogi wrzucaj na gorącą wodę, gotuj około 3 minuty, do wypłynięcia, podaj z roztopionym masłem i cukrem.
Przygotuj również knedle z truskawkami. Na słodki obiad doskonale sprawdzą się również puszyste racuchy , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sernik na zimno z serków homogenizowanych. Smak jak za dawnych lat
-
Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby była miękka? Mamy garść praktycznych wskazówek