Przepis na pierogi z mięsem po rosole. Nic się nie zmarnuje
Mięso po rosole jest składnikiem, który wiele osób niestety wyrzuca. Tymczasem dodając do niego odrobinę warzyw i przyprawy jesteśmy w stanie przygotować naprawdę smaczny farsz do pierogów. Koniecznie sprawdźcie jak przygotować taki specjał.
Z warzyw i mięsa po rosole często przygotowujemy pasztet czy pastę kanapkową . Składniki te równie dobrze sprawdzą się jako nadzienie do pierogów. W prosty sposób zatem stworzymy samodzielne danie obiadowe z resztek. Spróbujecie?
Przepis na doskonałe pierogi z mięsa po rosole
Składniki na ciasto:
-
220 ml gorącej wody
-
400 g mąki pszennej
-
80 g masła
-
1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz:
-
500 g mięsa z rosołu
-
4 średnie marchewki z rosołu
-
1 niewielka pietruszka z rosołu
-
1 średnia cebula
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie farszu:
Mięso i warzywa z rosołu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zeszkli.
Warzywo łączymy ze zmielonymi składnikami. Masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem , a następnie starannie mieszamy.
Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło, sól oraz gorącą wodę. Dokładnie łączymy składniki — początkowo łyżką, a następnie dłońmi. Powinniśmy uzyskać delikatne i elastyczne ciasto.
Placek rozwałkowujemy, a następnie przy pomocy szklanki wycinamy z niego kółka. Na każdym z nich układamy farsz. Starannie zlepiamy brzegi, formując pierożki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, partiami gotujemy w niej pierogi , odmierzając 2-3 minuty of momentu wypłynięcia na powierzchnię płynu. Podajemy z ulubioną okrasą.
Źródło zdjęcia: canva/Rus32
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety z piersi kurczaka w musztardzie. Przepis na pyszny niedzielny obiad
-
Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie
-
Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Źródło: przyslijprzepis