Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie

Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy patent na idealne śniadanie

Jak zrobić puszystą jajecznicę
canva/HandmadePictures

Jajecznica często trafia na nasze talerze o poranku. Ciepła, sycąca i smaczna — pozwala dobrze rozpocząć dzień. Aby wyszła delikatna i puszysta warto ją nie za długo smażyć. Najlepiej postąpimy, zdejmując patelnię z ognia za każdym razem, gdy zacznie się ścinać i odstawiając na kuchenkę dopiero po przemieszaniu.

Jajecznica musi być puszysta. Niektórzy uważają, że bez mleka taka nie wyjdzie. I choć przy smażeniu tej potrawy łatwo jest popełnić szereg błędów, brak dodatków nie przekreśla szansy na uzyskanie lekkiej niczym chmurka konsystencji, którą tak lubimy. Sprawdźcie nasze wskazówki.

Przepis na delikatną i puszystą jajecznicę

Składniki:

  • 4 jaja zerówki

  • 40 g masła

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy przyprawy wedle uznania i starannie roztrzepujemy masę widelcem, by ją napowietrzyć. Proces ten powinien trwać kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię.

Gdy będzie już bardzo ciepła, zmniejszamy moc palnika i wrzucamy masło. Na rozpuszczony tłuszcz wylewamy masę jajeczną. Lekko ścięte jajka będą sygnałem do zdjęcia potrawy z ognia na chwilę i wymieszania jej.

Dalsze podgrzewanie prowadzimy do czasu, aż ponownie zobaczymy, że masa się ścina. Wtedy należy znowu zdjąć ją z kuchenki i zamieszać. Postępujemy w ten sposób do czasu, aż uzyskamy danie, które odpowiada naszym preferencjom. Podajemy od razu. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli wasza patelnia posiada powłokę nieprzywierająca, warto zrezygnować z dodatku masła. Jego smak dobrze komponuje się z jajkami, lecz smażone na nim dania nie powinny zbyt często gościć w naszym jadłospisie.

Smaczna jajecznica skusi niejednego smakosza
Smaczna jajecznica skusi niejednego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/piyato

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, verdum

Zapraszamy na nasz Instagram