Przepis na placki z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki mogą być podawane zupełnie jak klasyczne placki ziemniaczane. Jeśli znudził ci się smak kartofli, spróbuj przygotować coś nowego. Podane z łyżką kwaśnej śmietany lub mięsnym sosem smakują obłędnie.
Placki z cukinii najlepiej je się z sosami. Można przygotować klasyczny sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu - takie połączenie gwarantuje przepyszny smak.
Po samym smażeniu warto również odczekać kilka chwil i odłożyć placki na ręcznik kuchenny. Dzięki temu tłuszcz odcieknie, a placki nie będą nim przesiąknięte.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki z cukinii i marchewki
Składniki:
-
1 kg cukinii
-
1 cebula
-
1 marchewka
-
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
-
3 łyżki tartego sera żółtego
-
1 jajko
-
sól
-
pieprz
-
mleko
-
olej do smażenia
Zacznij od umycia cukinii i marchewki pod bieżącą wodą. Następnie obierz marchewkę ze skórki (jeśli jest ładna i młoda, możesz pominąć ten etap) i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cukinie również zetrzyj.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.
Cebulę obierz z łupiny i także rozdrobnij za pomocą tarki. Do miski z warzywami wrzuć jajko, ser żółty, mąkę, sól, pieprz oraz odrobinę mleka. Wymieszaj całość, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
Na patelnię wlej olej i postaw ją na gazie. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wykładaj na niego porcje masy łyżką. Smaż placki z obu stron na złoty kolor i wykładaj je na ręcznik kuchenny . Smacznego.
Źródło: canva/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kosapopatelni.pl