Smakosze.pl Przepisy Przepis na placki z cukinii i marchewki
canva.com/Yana Gayvoronskaya

Przepis na placki z cukinii i marchewki

20 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki z cukinii i marchewki mogą być podawane zupełnie jak klasyczne placki ziemniaczane. Jeśli znudził ci się smak kartofli, spróbuj przygotować coś nowego. Podane z łyżką kwaśnej śmietany lub mięsnym sosem smakują obłędnie.

Placki z cukinii najlepiej je się z sosami. Można przygotować klasyczny sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu - takie połączenie gwarantuje przepyszny smak.

Po samym smażeniu warto również odczekać kilka chwil i odłożyć placki na ręcznik kuchenny. Dzięki temu tłuszcz odcieknie, a placki nie będą nim przesiąknięte.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki z cukinii i marchewki

Składniki:

  • 1 kg cukinii

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej

  • 3 łyżki tartego sera żółtego

  • 1 jajko

  • sól

  • pieprz

  • mleko

  • olej do smażenia

Zacznij od umycia cukinii i marchewki pod bieżącą wodą. Następnie obierz marchewkę ze skórki (jeśli jest ładna i młoda, możesz pominąć ten etap) i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Cukinie również zetrzyj.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak przygotować klasyczne szare kluchy w delikatnie nowej odsłonie. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których warto włączyć do swojej codziennej diety mintaja.

Cebulę obierz z łupiny i także rozdrobnij za pomocą tarki. Do miski z warzywami wrzuć jajko, ser żółty, mąkę, sól, pieprz oraz odrobinę mleka. Wymieszaj całość, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.

Na patelnię wlej olej i postaw ją na gazie. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wykładaj na niego porcje masy łyżką. Smaż placki z obu stron na złoty kolor i wykładaj je na ręcznik kuchenny . Smacznego.

Placki

Źródło: canva/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kosapopatelni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy