Smakosze.pl Przepisy Przepis na wyborne placki z młodej kapusty, pokocha je cała rodzina
Canva / peredniankina

Przepis na wyborne placki z młodej kapusty, pokocha je cała rodzina

9 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Placki z młodej kapusty sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Wyśmienite placki z młodej kapusty są bardzo proste w przygotowaniu.

Bez wątpienia różnej maści placki są doskonałą propozycją obiadową. Dziś wypróbujemy recepturę na wyborne smakołyki z młodej kapusty. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Placki z młodej kapusty podbiją serca najbliższych

Nie da się ukryć, że placki cieszą się sporą popularnością. Najczęściej sięgamy po smakołyki na bazie ziemniaków. Jakiś czas temu prezentowaliśmy niecodzienny przepis na kultowe placki .

Tym razem na naszym portalu zagoszczą placki z młodej kapusty. Smakołyk z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom warzywnych dań. Receptura jest banalnie prosta i każdy powinien z nią sobie poradzić. Jakich składników potrzebujemy?

  • 3 jajka

  • 7 ml sosu sojowego

  • 5 ml oleju

  • 3 g soli

  • 70 g mąki

  • 1 kg poszatkowanej młodej kapusty

  • cebula

  • szczypiorek

Przepyszne i proste placki z młodej kapusty

Na początku w misce mieszamy jajka, sos sojowy, olej oraz sól. Składniki ubijamy stopniowo, wzbogacając je o mąkę. Powinniśmy otrzymać gładkie ciasto. Gdy już to nastąpi, łączymy z nim poszatkowaną kapustę.

Całość urozmaicamy drobno posiekaną lub startą cebulą. Kiedy ciasto na placki jest już gotowe, możemy przystąpić do smażenia . Na patelni rozprowadzamy równomiernie olej i włączamy ogień.

Ciasto przelewamy partiami na rozgrzany tłuszcz. Placki smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Powinny się ładnie zarumienić. Gotowe danie wykładamy na ręczniki papierowe. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru oleju . Placki dobrze smakują z dodatkiem czosnkowego sosu .

Placki z młodej kapusty smakują obłędnie
Placki z młodej kapusty smakują obłędnie

Canva / iuliia_n

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy