Smakosze.pl Przepisy Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
canva/iaroshenko

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da

22 lipca 2022

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez tarcia warzyw? Oczywiście, że tak. Wystarczy skorzystać z ugotowanych wcześniej ziemniaków, połączyć je z pozostałymi składnikami i usmażyć. Danie jest proste w przygotowaniu i zachwyca smakiem. Koniecznie spróbujcie.

Placki z ugotowanych ziemniaków są doskonałym pomysłem na szybkie i smaczne danie wykorzystujące produkty pozostałe z poprzedniego obiadu. Jeżeli lubicie smak ziemniaczanego rarytasu, a niekoniecznie przepadacie za ścieraniem warzyw, ten sposób ich przyrządzania z pewnością wam się spodoba.

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia warzyw

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • 1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 4 łyżki posiekanej zieleniny np. koperku lub natki pietruszki (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia warzyw?

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy je. Oczywiście możemy wykorzystać również już ugotowane ziemniaki, które pozostały nam po obiedzie. Warzywa rozdrabniamy przy pomocy praski na gładkie purée. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej.

Wrzucamy rozdrobnioną cebulę, a następnie smażymy ją do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy ją do ugotowanych ziemniaków, po czym wsypujemy mąkę oraz zieleninę, jeśli jej używamy. Wbijamy jajo lub dodajemy kleik z siemienia lnianego. Całość doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Masę mieszamy, a następnie łyżką przenosimy na dobrze rozgrzany olej, formując niezbyt duże placki. Placki z ugotowanych ziemniaków smażymy po kilka minut z każdej strony. Gdy się zrumienią, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z wybranymi dodatkami.

Placki ziemniaczane bez tarcia warzyw z powodzeniem sprawdzą się jako baza do węgierskiego gulaszu . Jeżeli wolicie je przygotować z surowych bulw, ten artykuł zawiera wskazówki, które pomogą wam je sprawnie rozdrobnić.

Placki z ugotowanych ziemniaków można podać na słodko
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy