Przepis na proste ciasto z jabłkami, czyli szarlotkę z papierówek
Szarlotka z papierówek nie ma sobie równych. Najpyszniejsze jabłka na świecie w połączeniu z kruchym spodem zrobią furorę na każdym przyjęciu. Gdy tylko pojawią się soczyste jabłka, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Szarlotka z dodatkiem papierówek będzie gwiazdą każdego podwieczorku. Wszelkie wariancje na temat szarlotki są uwielbiane w Polsce , dlatego nie ma mowy, by nie zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil.
Najlepsze jest to, że przygotujemy ją w parę chwil, a uciecha z jedzenia będzie niewspółmierna do drobnego wysiłki. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. Podpowiemy, że ta szarlotka obłędnie komponuje się z pysznymi lodami.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jedyna w swoim rodzaju szarlotka z papierówkami
Papierówki cieszą się niezmienną popularnością wśród polskich jabłek. Ich niezwykły kolor i lekko kwaśny smak doskonale pasują do wszelkiego rodzaju ciast . Szarlotka przygotowana z ich dodatkiem jest najpyszniejsza pod słońcem.
Przygotowując się do pieczenia szarlotki, wybierz jabłka bez żadnych przebarwień na skórce. Te z brązowymi plamami zawierają szkodliwą patulinę. Odmiany kwaśne, jak antonówka czy szara reneta , świetnie pasują do szarlotki . Możesz też sięgnąć po słodkie jabłka, jak właśnie papierówka lub ligol.
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
cała kostka masła
-
4 żółtka jajka
-
2 łyżki spirytusu
-
2 łyżki cukru
-
3 łyżki wody
-
pół łyżeczki soli
-
odrobina sody oczyszczonej
-
3/4 szklanki cukru
-
pół łyżeczki cynamonu
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
1/4 łyżeczki mielonych goździków
Jak przygotować szarlotkę z papierówek?
Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia bazy do kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, żółtka, masło pokrojone w kostkę oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i energicznie wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie wyrobione, dodajemy wodę, zgniatamy ją i odstawiamy, najlepiej do lodówki. Gdy mamy już gotowe kruche ciasto, zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.
Źródło: Canva (estefaniavizacaino)
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka. Smażymy do momentu zarumienienia. Następnie dodajemy do nich cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy jabłka pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać, tworząc pyszny mus.
Gdy mus będzie gotowy, ostawiamy go do ostygnięcia. Kwadratową blaszkę smarujemy masłem i obtaczamy bułka tartą, aby nie przywarła. Spód wylepiamy połową ciasta i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy spód, rozprowadzamy mus jabłkowy i na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta. Ponownie pieczemy, tym razem około 40 min. Gotową szarlotkę podajemy na zimno bądź gorąco z lodami i malinami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: