Smakosze.pl Przepisy Przepis na proste ciasto z jabłkami, czyli szarlotkę z papierówek
Canva (bhofack2, Getty images)

Przepis na proste ciasto z jabłkami, czyli szarlotkę z papierówek

16 lipca 2021
Autor tekstu: Dominika Mika

Szarlotka z papierówek nie ma sobie równych. Najpyszniejsze jabłka na świecie w połączeniu z kruchym spodem zrobią furorę na każdym przyjęciu. Gdy tylko pojawią się soczyste jabłka, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Szarlotka z dodatkiem papierówek będzie gwiazdą każdego podwieczorku. Wszelkie wariancje na temat szarlotki są uwielbiane w Polsce , dlatego nie ma mowy, by nie zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil.

Najlepsze jest to, że przygotujemy ją w parę chwil, a uciecha z jedzenia będzie niewspółmierna do drobnego wysiłki. Koniecznie trzeba wypróbować ten przepis. Podpowiemy, że ta szarlotka obłędnie komponuje się z pysznymi lodami.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

src="

Jedyna w swoim rodzaju szarlotka z papierówkami

Papierówki cieszą się niezmienną popularnością wśród polskich jabłek. Ich niezwykły kolor i lekko kwaśny smak doskonale pasują do wszelkiego rodzaju ciast . Szarlotka przygotowana z ich dodatkiem jest najpyszniejsza pod słońcem.

Przygotowując się do pieczenia szarlotki, wybierz jabłka bez żadnych przebarwień na skórce. Te z brązowymi plamami zawierają szkodliwą patulinę. Odmiany kwaśne, jak antonówka czy szara reneta , świetnie pasują do szarlotki . Możesz też sięgnąć po słodkie jabłka, jak właśnie papierówka lub ligol.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • cała kostka masła

  • 4 żółtka jajka

  • 2 łyżki spirytusu

  • 2 łyżki cukru

  • 3 łyżki wody

  • pół łyżeczki soli

  • odrobina sody oczyszczonej

  • 3/4 szklanki cukru

  • pół łyżeczki cynamonu

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Jak przygotować szarlotkę z papierówek?

Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia bazy do kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i sodę, żółtka, masło pokrojone w kostkę oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy i energicznie wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie wyrobione, dodajemy wodę, zgniatamy ją i odstawiamy, najlepiej do lodówki. Gdy mamy już gotowe kruche ciasto, zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki.

Papierówki świetnie nadają się do szarlotki
Papierówki świetnie nadają się do szarlotki

Źródło: Canva (estefaniavizacaino)

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka. Smażymy do momentu zarumienienia. Następnie dodajemy do nich cukier i przyprawy. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy jabłka pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać, tworząc pyszny mus.

Gdy mus będzie gotowy, ostawiamy go do ostygnięcia. Kwadratową blaszkę smarujemy masłem i obtaczamy bułka tartą, aby nie przywarła. Spód wylepiamy połową ciasta i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy spód, rozprowadzamy  mus jabłkowy i na wierzchu kruszymy pozostałą część ciasta. Ponownie pieczemy, tym razem około 40 min. Gotową szarlotkę podajemy na zimno bądź gorąco z lodami i malinami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Dominika Mika

Wydawczyni portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy