Smakosze.pl
Papierówki

wikipedia/Mariuszjbie/CC BY-SA 3.0

Wyjątkowe zalety papierówek

19 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Jabłka papierówki są jednym z naszych ukochanych smaków dzieciństwa. Kojarzą się z beztroskimi wakacjami u babci. Okazuje się, że ich jedzenie jest nie tylko zalecane z powodu niewątpliwych walorów smakowych, ale również zdrowo

Jabłka papierówki to owoce, do których wielu z nas ma do tej pory wielki sentyment. Charakteryzuje je nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także moc wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Naprawdę warto je poznać!

Wyjątkowa odmiana jabłek

Papierówki spotykana są w każdym kraju nadbałtyckim. Jabłka pochodzą z bardzo starej, jeszcze przedwojennej odmiany jabłoni. Ich cechą charakterystyczną jest zielony kolor skórki oraz soczysty smak.

Owoce często rosły w wiejskich ogrodach i sadach, dlatego wielu z nas kojarzą się głównie z czasem spędzonym na wakacjach u babci. Trudno je dostać w supermarketach i na miejskich bazarach. 

Niestety dzisiaj papierówki sadzone są bardzo sporadycznie. Powód? Względy ekonomiczne. Papierówek nie opłaca się produkować na wielką skalę. Dodatkowo jabłka tej odmiany są bardzo delikatnymi owocami i niestety często są infekowane parchem jabłoni

Pomimo pewnych trudności w uprawie, jabłka papierówki są prawdziwą skarbnicą cennych dla naszego zdrowia zalet! Jeśli tylko mamy taką możliwość, powinniśmy je jak najczęściej jeść!

undefined

Wyjątkowe zalety papierówek

Znane przysłowie mówi, że rano jabłko je się dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Zalety papierówek zdecydowanie potwierdzają tę "złotą myśl". Owoc zawiera m.in. wiele witamin m.in. C, B i K oraz składnik odżywczych np. beta-karoten i błonnik.

Ta odmiana jabłek zawiera również niezwykle istotne dla zdrowia antyoksydanty, które chronią nas przed wolnymi rodnikami oraz opóźniają procesy starzenia.

Zainteresował Cię poniższy artykuł? Polecamy również nasz tekst na temat wyjątkowych zalet innego niezwykle zdrowego owocu - kiwi oraz artykuł, o tym dlaczego wiosną warto jeść kiełki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy/rolnik info/poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >
 Kurkuma jest bardzo zdrowa

Produkty

Dlaczego warto regularnie jadać kurkumę?

Czytaj więcej >