Przepis na pyszne cynaderki
Cynaderki to ładna nazwa na nerki. Dzisiaj wiele osób krzywi się na myśl o jedzeniu podrobów, ponieważ uważają, że są one odpadkami. Prawda jest jednak zupełnie inna, ponieważ zawierają mnóstwo wartości odżywczych, które ciężko znaleźć gdzie indziej.
Co więcej, cynaderki nie potrzebują aż tyle pracy co wątróbka, dlatego mogą stanowić świetny początek przygody z gotowaniem podrobów. Tym razem zajmiemy się nerkami wieprzowymi, które są duże, mają jednolitą strukturę oraz stosunkowo mocny smak.
Jak zrobić cynaderki?
Podstawą przygotowania smacznych nerek jest dokładne wymoczenie ich w wodzie. Choć rzeźnik z pewnością przeprowadził dogłębne czyszczenie, należy upewnić się, że wszelkie zanieczyszczenia zostały należycie i starannie wypłukane z ich wnętrza.
Proces czyszczenia trwa kilka godzin, jednak w taki sposób przygotujesz smaczny i pożywny posiłek. Nerki są doskonałym źródłem białka, witamin oraz minerałów, a niewielka ilość tłuszczu jest doskonałą okazją do zajadania się nimi podczas diety.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Rączka Gotuje na YouTube.
Propozycja podania cynaderek. Źródło: hipokrat, Getty Images
Przepis na cynaderki wieprzowe
Składniki:
500 g cynaderek wieprzowych
2 cebule
2 szklanki bulionu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany
olej rzepakowy do smażenia
sól i pieprz do smaku
Zacznij od włożenia cynaderek do zimnej wody na 30 minut. Po tym czasie wymień wodę, a same nerki oczyść z błonek, żyłek oraz przewodów moczowych. Pokrój je w kostkę i wrzuć do zimnej wody na 5 godzin. Po moczeniu przelej je wrzątkiem.
Wstaw cynaderki do garnka z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalej je wodą i gotuj przez godzinę. Wyjmij cynaderki i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę wraz z podrobem. Zalej je bulionem.
Przykryj garnek pokrywką i duś do momentu, aż cynaderki będą miękkie. Rozrób śmietanę z mąką, dodaj odrobinę sosu i wlej do reszty. Zamieszaj wszystkim intensywnie, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl