Smakosze.pl Przepisy Przepis na sernik z rosą. Sekret tkwi w 1 detalu. Nie ma szans, że się nie uda
canva/PingPongCat

Przepis na sernik z rosą. Sekret tkwi w 1 detalu. Nie ma szans, że się nie uda

22 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na lekkie i niecodzienne ciasto do kawy w weekend? A może chcesz zaskoczyć gości podczas spotkania w większym gronie? Upiecz bajeczny sernik z rosą. Kruche ciasto, puszysta masa serowa i pianka bezowa, na której po upieczeniu pojawiają się kropelki rosy, wygląda zjawiskowo.

Sernik z rosą jest prostym ciastem, które wygląda ślicznie, a smakuje tak, że cała blacha zwykle znika w ciągu jednego dnia. Słodki podpiek połączony z lekką jak chmurka masą serową i bezą daje niesamowity efekt. Rosa na cieście pojawi się sama, wystarczy zastosować jeden trik.

Sekret idealnego sernika z rosą tkwi w jednym detalu- bezę zacznijmy przygotowywać 10 minut przed końcem pieczenia masy serowej. Gdy już pianka bezowa będzie sztywna i lśniąca, przełóżmy ją na ciasto i pieczmy 15 minut.

Po upieczeniu sernika z rosą musimy go od razu wyjąć z piekarnika, inaczej rosa nie pojawi się na cieście. Masa serowa nie opadnie, a pianka nie popęka. Po około 30 minutach na serniku zaczną pojawiać się kropelki rosy, po godzinie całe ciasto będzie już wyglądać przepięknie.

Przepis na sernik z rosą

Składniki na kruchy spód (blacha o wymiarach 24x40 cm):

  • szklanka mąki pszennej

  • 3/4 kostki masła

  • jajko + żółtko

  • pół szklanki cukru pudru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu

  • szklanka cukru

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 4 jajka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 2 szklanki mleka

  • pół szklanki oleju

Składniki na bezę:

  • 6 białek

  • szczypta soli

  • szklanka cukru

Jak zrobić sernik z rosą?

Zrób kruchy spód: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsyp do miski, następnie dodaj zimne masło, cukier, jajko, żółtko i wyrabiaj ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta.

Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 10 minut, odstaw. Przygotuj masę serową: zmiel twaróg w maszynce. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodawaj ser.

Budynie rozpuść w mleku i stopniowo dolewaj do pozostałych składników, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Masa będzie dość rzadka, przełóż ją na upieczony spód i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 150 stopni C.

Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasta, zacznij przygotowywać piankę bezową: białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj do uzyskania błyszczącej piany.

Pianę wyłóż na upieczoną masę serową i piecz 15 minut w 150 stopniach C, od razu po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Po około godzinie na serniku pojawi się rosa , smacznego.

Jeśli masz ochotę na równie pyszną niespodziankę dla najbliższych, przygotuj również truskawkowy sernik na zimo . Jest lekki i puszysty jak chmurka.

Sernik z rosą
canva/PingPongCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy