Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia
Kiedy solić rosół? Wystarczy, że za wcześnie posolimy zupę, a nie będzie miała ani koloru, ani tym bardziej smaku i aromatu. Mimo, że rosół jest prosty w przygotowaniu, jeden błąd może zepsuć całe danie. Wielu smakoszy dodaje sól w nieodpowiednim momencie.
Rosół zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Wywar z mięsa i warzyw jest niezwykle aromatyczny, smaczny i działa rozgrzewająco. Jest więc również świetnym, domowym sposobem na przeziębienie i grypę.
Czasem jednak rosół, mimo, iż gotowany na drobiu, wołowinie i sporej ilości warzyw, wygląda i smakuje jak woda, ponieważ za wcześnie go posolimy i za krótko gotujemy. Kiedy solić rosół? Na samym końcu. Rosół musi się również pyrkać minimum 2,5 godziny, inaczej nie będzie smaczny.
W rosole bardzo ważne są również przyprawy. Zapomnijmy o sztucznej kostce rosołowej, która zawiera wyłącznie sztuczne substancje. Zupę doprawmy solą, ziołami i innymi przyprawami, które wzmocnią smak, aromat i sprawią, że rosół będzie miał piękny, złoty kolor.
Kiedy solić rosół? Wyjaśniamy
Kiedy solić rosół? Rosół powinniśmy solić na samym końcu, kiedy aromatyczna zupa na bazie mięsa i warzyw jest już ugotowana. Jeśli dodamy sól wcześniej, rosół w smaku i wyglądzie będzie przypominał wodę.
Dodanie soli do rosołu powoduje zamknięcie porów w mięsie, a to właśnie przez pory uwalniany jest cały smak i aromat wołowiny i drobiu. Rosół musi gotować się na najmniejszym ogniu przez około 2,5- 3 godziny i po ugotowaniu doprawmy go solą, wtedy będzie przepyszny. Teraz już wiesz, kiedy solić rosół.
Jakie przyprawy dodać do rosołu?
W rosole nie może zabraknąć kilku przypraw, które wzmacniają smak i aromat mięso- warzywnego wywaru. Do gotującej się zupy koniecznie dodajmy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę kurkumy.
Rewelacyjnym dodatkiem do rosołu jest również świeży lubczyk, cały pęczek natki pietruszki oraz cebula przygotowana w odpowiedni sposób. Cebulę obierzmy ze skóry i opalmy nad ogniem lub podsmażmy na suchej patelni- w ten sposób wzmocni aromat całej potrawy.
Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron. Aromatyczny wywar podany z makaronem domowej roboty smakuje wyśmienicie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna
Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
Źródło: kuchnia.wp.pl, przepisy.pl