Smakosze.pl
Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia

canva/gbh007

Kiedy solić rosół? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza, masa Polaków nie ma pojęcia

22 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kiedy solić rosół? Wystarczy, że za wcześnie posolimy zupę, a nie będzie miała ani koloru, ani tym bardziej smaku i aromatu. Mimo, że rosół jest prosty w przygotowaniu, jeden błąd może zepsuć całe danie. Wielu smakoszy dodaje sól w nieodpowiednim momencie.

Rosół zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także na święta i większe uroczystości. Wywar z mięsa i warzyw jest niezwykle aromatyczny, smaczny i działa rozgrzewająco. Jest więc również świetnym, domowym sposobem na przeziębienie i grypę.

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny

Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny

CZYTAJ DALEJ

Czasem jednak rosół, mimo, iż gotowany na drobiu, wołowinie i sporej ilości warzyw, wygląda i smakuje jak woda, ponieważ za wcześnie go posolimy i za krótko gotujemy. Kiedy solić rosół? Na samym końcu. Rosół musi się również pyrkać minimum 2,5 godziny, inaczej nie będzie smaczny.

W rosole bardzo ważne są również przyprawy. Zapomnijmy o sztucznej kostce rosołowej, która zawiera wyłącznie sztuczne substancje. Zupę doprawmy solą, ziołami i innymi przyprawami, które wzmocnią smak, aromat i sprawią, że rosół będzie miał piękny, złoty kolor.

Kiedy solić rosół? Wyjaśniamy

Kiedy solić rosół? Rosół powinniśmy solić na samym końcu, kiedy aromatyczna zupa na bazie mięsa i warzyw jest już ugotowana. Jeśli dodamy sól wcześniej, rosół w smaku i wyglądzie będzie przypominał wodę.

Dodanie soli do rosołu powoduje zamknięcie porów w mięsie, a to właśnie przez pory uwalniany jest cały smak i aromat wołowiny i drobiu. Rosół musi gotować się na najmniejszym ogniu przez około 2,5- 3 godziny i po ugotowaniu doprawmy go solą, wtedy będzie przepyszny. Teraz już wiesz, kiedy solić rosół.

Jakie przyprawy dodać do rosołu?

W rosole nie może zabraknąć kilku przypraw, które wzmacniają smak i aromat mięso- warzywnego wywaru. Do gotującej się zupy koniecznie dodajmy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i szczyptę kurkumy.

Rewelacyjnym dodatkiem do rosołu jest również świeży lubczyk, cały pęczek natki pietruszki oraz cebula przygotowana w odpowiedni sposób. Cebulę obierzmy ze skóry i opalmy nad ogniem lub podsmażmy na suchej patelni- w ten sposób wzmocni aromat całej potrawy.

Jeśli masz więcej czasu, do rosołu przygotuj domowy makaron. Aromatyczny wywar podany z makaronem domowej roboty smakuje wyśmienicie.

Aromatyczny rosół

canva/ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl, przepisy.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >