Lekki jak chmurka sernik truskawkowy na zimno. Dzięki naszym radom na pewno się uda
Sernik truskawkowy na zimno jest orzeźwiającym letnim deserem, idealnym na ciepłe popołudnie. Lekki i pełen owoców twaróg z kakaowym spodem smakuje obłędnie. Przepis na ten smakołyk jest nieskomplikowany — z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi. Spróbujecie?
Sernik truskawkowy na zimno skusi niejednego smakosza. Pyszne połączenie twarogu i sezonowych owoców w towarzystwie kakaowego spodu z ciasteczek nabiera charakteru. Zaopatrzcie się w solidną porcję owoców i kilka innych produktów i przygotujcie ten pyszny jak marzenie deser.
Przepis na wyśmienity sernik truskawkowy na zimno
Składniki na spód:
3 łyżki masła
125 g kruchych ciastek kakaowych
Składniki na masę serową z truskawkami:
700 g truskawek
800 ml wody
2 opakowania galaretki truskawkowej
50 g cukru
400 g twarogu sernikowego
Składniki do dekoracji sernika:
świeże truskawki
100 g twarogu sernikowego
2 łyżki cukru
starta skórka z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie sernika truskawkowego na zimno:
Zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka rozdrabniamy i łączmy je z ciepłym masłem. Masą pokrywamy dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Na kakaowej warstwie układamy masę serową z owocami.
Przygotowanie masy serowej z truskawkami:
W garnku zagotowujemy wodę. Zdejmujemy naczynie z kuchenki i w gorącym płynie rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy na bok. Truskawki oczyszczamy, kroimy je na mniejsze kawałki i wraz z cukrem umieszczamy w większym rondlu.
Owoce gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 do 7 minut. Blendujemy na gładką masę i łączymy z galaretką. Całość dalej studzimy.
Na koniec — gdy galaretka z truskawkami będzie już letnia — dodajemy do niej twaróg oraz pozostałe 200 g pokrojonych owoców. Gotową masę przenosimy na spód z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż całkowicie stężeje.
Wykończenie sernika truskawkowego na zimno:
Twaróg łączymy z cukrem. Rozprowadzamy go na powierzchni sernika, a następnie posypujemy deser startą skórką z owoców. Dekorujemy również świeżymi truskawkami wedle uznania. Smacznego.
Przepisy na inne smakowite desery znajdziecie na naszej stronie. Teraz szczególnie polecamy pyszną szarlotkę z rabarbarem oraz sprawdzony patent na wyborne gofry.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: kwestiasmaku