Smakosze.pl
Lekki jak chmurka sernik truskawkowy na zimno

YT/Smakosze

Lekki jak chmurka sernik truskawkowy na zimno. Dzięki naszym radom na pewno się uda

18 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Sernik truskawkowy na zimno jest orzeźwiającym letnim deserem, idealnym na ciepłe popołudnie. Lekki i pełen owoców twaróg z kakaowym spodem smakuje obłędnie. Przepis na ten smakołyk jest nieskomplikowany — z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi. Spróbujecie?

Sernik truskawkowy na zimno skusi niejednego smakosza. Pyszne połączenie twarogu i sezonowych owoców w towarzystwie kakaowego spodu z ciasteczek nabiera charakteru. Zaopatrzcie się w solidną porcję owoców i kilka innych produktów i przygotujcie ten pyszny jak marzenie deser.

sałatka z arbuzem

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem feta. Ideał na weekend

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienity sernik truskawkowy na zimno

Składniki na spód:

  • 3 łyżki masła

  • 125 g kruchych ciastek kakaowych

Składniki na masę serową z truskawkami:

  • 700 g truskawek

  • 800 ml wody

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

  • 50 g cukru

  • 400 g twarogu sernikowego

Składniki do dekoracji sernika:

  • świeże truskawki

  • 100 g twarogu sernikowego

  • 2 łyżki cukru

  • starta skórka z limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie sernika truskawkowego na zimno:

Zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka rozdrabniamy i łączmy je z ciepłym masłem. Masą pokrywamy dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Na kakaowej warstwie układamy masę serową z owocami.

Przygotowanie masy serowej z truskawkami:

W garnku zagotowujemy wodę. Zdejmujemy naczynie z kuchenki i w gorącym płynie rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy na bok. Truskawki oczyszczamy, kroimy je na mniejsze kawałki i wraz z cukrem umieszczamy w większym rondlu.

Owoce gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 do 7 minut. Blendujemy na gładką masę i łączymy z galaretką. Całość dalej studzimy.

Na koniec — gdy galaretka z truskawkami będzie już letnia — dodajemy do niej twaróg oraz pozostałe 200 g pokrojonych owoców. Gotową masę przenosimy na spód z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż całkowicie stężeje.

Wykończenie sernika truskawkowego na zimno:

Twaróg łączymy z cukrem. Rozprowadzamy go na powierzchni sernika, a następnie posypujemy deser startą skórką z owoców. Dekorujemy również świeżymi truskawkami wedle uznania. Smacznego.

Przepisy na inne smakowite desery znajdziecie na naszej stronie. Teraz szczególnie polecamy pyszną szarlotkę z rabarbarem oraz sprawdzony patent na wyborne gofry.

Sernik truskawkowy na zimno jest znakomitym letnim deserem

canva/Anna Łukasiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >