Smakosze.pl

YT/Smakosze

Lekki jak chmurka sernik truskawkowy na zimno. Dzięki naszym radom na pewno się uda

18 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Sernik truskawkowy na zimno jest orzeźwiającym letnim deserem, idealnym na ciepłe popołudnie. Lekki i pełen owoców twaróg z kakaowym spodem smakuje obłędnie. Przepis na ten smakołyk jest nieskomplikowany — z naszymi wskazówkami każdy sobie poradzi. Spróbujecie?

Sernik truskawkowy na zimno skusi niejednego smakosza. Pyszne połączenie twarogu i sezonowych owoców w towarzystwie kakaowego spodu z ciasteczek nabiera charakteru. Zaopatrzcie się w solidną porcję owoców i kilka innych produktów i przygotujcie ten pyszny jak marzenie deser.

Przepis na wyśmienity sernik truskawkowy na zimno

Składniki na spód:
  • 3 łyżki masła

  • 125 g kruchych ciastek kakaowych

Składniki na masę serową z truskawkami:
  • 700 g truskawek

  • 800 ml wody

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

  • 50 g cukru

  • 400 g twarogu sernikowego

Składniki do dekoracji sernika:
  • świeże truskawki

  • 100 g twarogu sernikowego

  • 2 łyżki cukru

  • starta skórka z limonki lub cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie sernika truskawkowego na zimno:

Zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka rozdrabniamy i łączmy je z ciepłym masłem. Masą pokrywamy dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Na kakaowej warstwie układamy masę serową z owocami.

Przygotowanie masy serowej z truskawkami:

W garnku zagotowujemy wodę. Zdejmujemy naczynie z kuchenki i w gorącym płynie rozpuszczamy galaretki. Odstawiamy na bok. Truskawki oczyszczamy, kroimy je na mniejsze kawałki i wraz z cukrem umieszczamy w większym rondlu.

Owoce gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 do 7 minut. Blendujemy na gładką masę i łączymy z galaretką. Całość dalej studzimy.

Na koniec — gdy galaretka z truskawkami będzie już letnia — dodajemy do niej twaróg oraz pozostałe 200 g pokrojonych owoców. Gotową masę przenosimy na spód z ciasteczek. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż całkowicie stężeje.

Wykończenie sernika truskawkowego na zimno:

Twaróg łączymy z cukrem. Rozprowadzamy go na powierzchni sernika, a następnie posypujemy deser startą skórką z owoców. Dekorujemy również świeżymi truskawkami wedle uznania. Smacznego.

Przepisy na inne smakowite desery znajdziecie na naszej stronie. Teraz szczególnie polecamy pyszną szarlotkę z rabarbarem oraz sprawdzony patent na wyborne gofry .

Sernik truskawkowy na zimno jest znakomitym letnim deserem
canva/Anna Łukasiewicz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >