Smakosze.pl Przepisy Przepis na słodką i wyrazistą paprykę marynowaną w słoiku
Canva / mholka

Przepis na słodką i wyrazistą paprykę marynowaną w słoiku

1 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Marynowana papryka często gości na naszych stołach. Wszystko przez jej kuszące walory smakowe. Dziś postawimy na paprykę marynowanej w miodzie i occie. Przygotowanie specjały jest banalnie proste i każdy powinien poradzić sobie z tym zadaniem.

Nie da się ukryć, że marynowana papryka jest przekąską uwielbianą przez liczne grono smakoszy. Nietrudno natknąć się na osoby, które spałaszowałyby ją z miłą chęcią. Tym razem wypróbujemy niezawodną recepturę na paprykę w słodkiej zalewie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Marynowana papryka zachwyci domowników

Smakowita marynowana papryka potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Frykas idealnie sprawdza się w roli dodatku obiadowego. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na paprykę po chorwacku .

Marynowana papryka może być przygotowana na wiele sposobów. Domownicy nie będą mogli się oprzeć specjałowi w miodowo-octowej zalewie . Przepis zaskakuje prostotą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 kg papryki czerwonej

  • 2 litry wody

  • 250 ml octu

  • 250 g cukru

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 10 liści laurowych

  • 10 ziaren gorczycy

  • 30 g soli

  • 60 ml miodu

Wyśmienita i prosta w przygotowaniu marynowana papryka

Na początku papryki starannie myjemy, wydrążamy i kroimy na paski. W wyparzonych słoikach umieszczamy ziele angielskie, liście laurowe, gorczyce i pokrojone warzywa . Całość trzeba będzie wzbogacić o zalewę.

W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, sól oraz miód. Wszystko podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą zalewę przelewamy do słoików. Na wierzch dodajemy łyżkę oleju.

Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy przez 10 minut. Marynowana papryka powinna być przechowywana w ciemnym miejscu. Możemy się nią cieszyć również zimą. Godny uwagi jest również przepis na faszerowane papryki w niedrogim wydaniu .

Marynowana papryka
Marynowana papryka

Canva / NelliSyr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy