Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-31T203058.720

canva/Tatiana Volgutova

Czym zastąpić śmietanę w mizerii?

31 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Mizeria to klasyczny dodatek do obiadu, który nie ma sobie równych. Chociaż największą popularnością cieszy się jej klasyczna wersja, to coraz częściej słyszy się o jej różnych modyfikacjach. Dobrym pomysłem jest np. zastąpienie śmietany, lekkim sosem winegret. Podajemy przepis na nieco odmienioną wersję mizerii.

Mizeria to jeden z największych letnich przysmaków. Nie ma w końcu nic lepszego niż pyszna sałatka ze świeżych ogórków prosto z naszego ogródka. Tę surówkę możemy podawać na wiele sposobów. Pisaliśmy już o jej szwedzkiej i węgierskiej wersji. Teraz czas na kolejną modyfikację!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na mizerię bez śmietany

Składniki:

  • 3 ogórki

  • 1 cebula

  • posiekany szczypiorek i koperek

  • sól i kolorowy pieprz do smaku

Winegret:

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka białego octu winnego

  • 1 łyżeczka miodu

Racuchy w przepysznej odsłonie

Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Obrane ogórki pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w pióra. Umieść je w salaterce i wymieszaj z kilkoma szczyptami soli, aby zmiękły i puściły sok.

Przygotuj sos winegret. Połącz oliwę z octem i miodem i wymieszaj je na gładką emulsję. Połącz je wraz z warzywami, a następnie dorzuć do nich posiekany koperek i szczypiorek. Przed podaniem schłódź mizerię w lodówce. Smacznego!

źródło: Gotuj Zdrowo Kolorowo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >