Smakosze.pl
Kotlety mielone od Anny Lewandowskiej

TRICOLORS/East News; Canva / iko636

Lekkie i niskokaloryczne kotlety mielone według Ani Lewandowskiej

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że kotlety mielone należą do grona swojskich specjałów, obok których ciężko przejść obojętnie. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem. Gwiazda wzbogaca kotlety mielone o buraki.

Pyszne kotlety mielone potrafią przyprawić o szybsze bicie serca wielu smakoszy. Mięsny specjał przeważnie bazuje na dodatkach w postaci cebuli, namoczonej bułki i jajek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić danie o buraki. Efekt zaskoczy domowników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone od Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska niejednokrotnie zaskakiwała nas swoimi przepisami na klasyczne dania w nietypowych wydaniach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy jej recepturę na kultowy rosół. Dziś sięgniemy po kotlety mielone.

Kotlety mielone według przepisu Anny Lewandowskiej są z pewnością o wiele zdrowszą propozycją obiadową, od klasycznego wydania specjału. Wszystko za sprawą dodatku, jakim są buraki. Oprócz tego zrezygnujemy z panierowania. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 200 g ugotowanych na parze 

  • 15 ml oliwy z oliwek

  • kurkum

  • chili w proszku

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • olej

Fasolka szparagowa po francusku

Bez masła i bułki tartej - fasolka szparagowa po francusku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kotlety mielone w niecodziennej odsłonie

Na początku buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Łączymy je razem z mięsem mielonym oraz przyprawami. Całość wzbogacamy o oliwę. Składniki starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą i zwartą masę.

Z mieszanki formujemy niewielkie kotlety o lekko spłaszczonym kształcie. Wykładamy je na rozgrzany olej i smażymy przez około 5 minut na każdą stronę. Kiedy będą ładnie zarumienione, wówczas kotlety mielone będą gotowe.

Specjał możemy również upiec. W tym celu kotlety mielone umieszczamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kotlety mielone pieczemy przez około 45 minut. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na kulinarny klasyk z piekarnika.

Pieczone kotlety mielone

Pieczone kotlety mielone

Canva / tgchan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: WP Kuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >