Lekkie i niskokaloryczne kotlety mielone według Ani Lewandowskiej
Nie da się ukryć, że kotlety mielone należą do grona swojskich specjałów, obok których ciężko przejść obojętnie. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Anna Lewandowska podzieliła się swoim przepisem. Gwiazda wzbogaca kotlety mielone o buraki.
Pyszne kotlety mielone potrafią przyprawić o szybsze bicie serca wielu smakoszy. Mięsny specjał przeważnie bazuje na dodatkach w postaci cebuli, namoczonej bułki i jajek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić danie o buraki. Efekt zaskoczy domowników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone od Anny Lewandowskiej
Anna Lewandowska niejednokrotnie zaskakiwała nas swoimi przepisami na klasyczne dania w nietypowych wydaniach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy jej recepturę na kultowy rosół. Dziś sięgniemy po kotlety mielone.
Kotlety mielone według przepisu Anny Lewandowskiej są z pewnością o wiele zdrowszą propozycją obiadową, od klasycznego wydania specjału. Wszystko za sprawą dodatku, jakim są buraki. Oprócz tego zrezygnujemy z panierowania. Jakie produkty będą nam potrzebne?
500 g mielonego mięsa z indyka
200 g ugotowanych na parze
15 ml oliwy z oliwek
kurkum
chili w proszku
majeranek
sól
pieprz
olej
Przepis na kotlety mielone w niecodziennej odsłonie
Na początku buraki ścieramy na tarce o małych oczkach. Łączymy je razem z mięsem mielonym oraz przyprawami. Całość wzbogacamy o oliwę. Składniki starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą i zwartą masę.
Z mieszanki formujemy niewielkie kotlety o lekko spłaszczonym kształcie. Wykładamy je na rozgrzany olej i smażymy przez około 5 minut na każdą stronę. Kiedy będą ładnie zarumienione, wówczas kotlety mielone będą gotowe.
Specjał możemy również upiec. W tym celu kotlety mielone umieszczamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kotlety mielone pieczemy przez około 45 minut. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na kulinarny klasyk z piekarnika.
Canva / tgchan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: WP Kuchnia