Przepis na obłędną paprykę po chorwacku
Papryka jest niezwykle smakowitym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z tej apetycznej rośliny. Jednym z najlepszych jest papryka po chorwacku. W specjale zagości między innymi musztarda. Efekt powala na łopatki.
Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały na jej bazie. Dziś sięgniemy po recepturę na paprykę po chorwacku.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Papryka po chorwacku zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy
Smakowita papryka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Ostatnio prezentowaliśmy przepis na niedrogie leczo w interesującej odsłonie. Tym razem wypróbujemy recepturę, dzięki której przyrządzimy niecodzienny przetwór z papryki.
Papryka po chorwacku smakuje obłędnie. Każdy, kto jej skosztował, doskonale wie, że przetwór jest nie lada pokusą, której bardzo ciężko się oprzeć. Wszystko za sprawą mieszanki interesujących składników.
Papryka w tej odsłonie charakteryzuje się zawartością musztardy. Można powiedzieć, że oprócz czerwonego warzywa, to właśnie ona gra jedną z głównych ról. Przepis na paprykę po chorwacku jest banalnie prosty. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.
10 papryk
200 g musztardy
150 ml wody
150 ml oleju
70 ml octu 9%
30 ml cukru
15 ml soli
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
Niezawodny przepis na paprykę po chorwacku
Na początku papryki starannie myjemy i wydrążamy. Następnie kroimy je w paski. Wodę wlewamy do garnka. Wzbogacamy ją o sól, cukier, ocet oraz pozostałe przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Do zalewy dodajemy pokrojoną paprykę. Warto wiedzieć, która odmiana jest najzdrowsza. Gotujemy ją pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odławiamy ją i odstawiamy do wystygnięcia. Teraz przyszła pora na przygotowanie sosu.
(YouTube / Smaczny.tv)
Musztardę mieszamy z olejem. Możemy dodatkowo wzbogacić ją o dodatek w postaci wędzonej papryki. Wówczas przetwory będą miały jeszcze bardziej wyrazisty smak. Tak przygotowany sos dodajemy do ugotowanej papryki.
Paprykę łączymy z sosem musztardowym. Następnie umieszczamy ją w czystych słoikach. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, przekładamy naczynia do lodówki. Domownicy będą zachwyceni papryką w tej odsłonie. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Smaczny.tv. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube / Smaczny.tv