Smakosze.pl
Papryka w wyjątkowej odsłonie

Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale Smaczny.tv

Przepis na obłędną paprykę po chorwacku

16 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Papryka jest niezwykle smakowitym warzywem, które można przyrządzić na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się przetwory z tej apetycznej rośliny. Jednym z najlepszych jest papryka po chorwacku. W specjale zagości między innymi musztarda. Efekt powala na łopatki.

Nie da się ukryć, że papryka zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią zajadają specjały na jej bazie. Dziś sięgniemy po recepturę na paprykę po chorwacku.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Papryka po chorwacku zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy

Smakowita papryka niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Ostatnio prezentowaliśmy przepis na niedrogie leczo w interesującej odsłonie. Tym razem wypróbujemy recepturę, dzięki której przyrządzimy niecodzienny przetwór z papryki.

Papryka po chorwacku smakuje obłędnie. Każdy, kto jej skosztował, doskonale wie, że przetwór jest nie lada pokusą, której bardzo ciężko się oprzeć. Wszystko za sprawą mieszanki interesujących składników.

Papryka w tej odsłonie charakteryzuje się zawartością musztardy. Można powiedzieć, że oprócz czerwonego warzywa, to właśnie ona gra jedną z głównych ról. Przepis na paprykę po chorwacku jest banalnie prosty. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

Ogórki małosolne i kwestia soli

Ile soli dodać do ogórków małosolnych ?

CZYTAJ DALEJ
  • 10 papryk

  • 200 g musztardy

  • 150 ml wody

  • 150 ml oleju

  • 70 ml octu 9%

  • 30 ml cukru

  • 15 ml soli

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

Niezawodny przepis na paprykę po chorwacku

Na początku papryki starannie myjemy i wydrążamy. Następnie kroimy je w paski. Wodę wlewamy do garnka. Wzbogacamy ją o sól, cukier, ocet oraz pozostałe przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia.

Do zalewy dodajemy pokrojoną paprykę. Warto wiedzieć, która odmiana jest najzdrowsza. Gotujemy ją pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie odławiamy ją i odstawiamy do wystygnięcia. Teraz przyszła pora na przygotowanie sosu.

Papryka po chorwacku

Papryka po chorwacku

(YouTube / Smaczny.tv)

Musztardę mieszamy z olejem. Możemy dodatkowo wzbogacić ją o dodatek w postaci wędzonej papryki. Wówczas przetwory będą miały jeszcze bardziej wyrazisty smak. Tak przygotowany sos dodajemy do ugotowanej papryki.

Paprykę łączymy z sosem musztardowym. Następnie umieszczamy ją w czystych słoikach. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, przekładamy naczynia do lodówki. Domownicy będą zachwyceni papryką w tej odsłonie. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Smaczny.tv. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Smaczny.tv

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >