Smakosze.pl Przepisy Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania
canva/qwart

Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania

12 października 2021

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu Plaków. Potrzeba jednak dość dużo czasu, by je przygotować. Podpowiadamy jak zrobić je bez większego wysiłku.

Z pewnością nie raz jedliście klasyczne gołąbki . Być może próbowaliście ich też w wersji bezmięsnej z soczewicą i ziemniakami . Prezentujemy wam kolejną odsłonę tej potrawy — gołąbki bez zawijania.

Przepis na pyszne gołąbki bez zawijania

Składniki do przyrządzenia gołąbków:

  • 800 g łopatki wieprzowej

  • 800 g kapusty + łyżeczka soli

  • 250 g cebuli

  • 3 łyżki oleju + do usmażenia kotletów

  • 1 średnie jajo

  • 100 g suchego ryżu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek koperku (opcjonalnie)

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1,5 l bulionu

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • pół szklanki przecieru pomidorowego

  • płaska łyżka mąki pszennej

  • odrobina cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i dokładnie szatkujemy. Dodajemy do niej łyżeczkę soli. Całość mieszamy, delikatnie ugniatając, i odstawiamy na bok. Powinna puścić nieco wody.

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, a następnie szklimy ją na rozgrzanym oleju . Kapustę odciskamy z wody. Łączymy ze zmielonym mięsem.

Do masy dodajemy podsmażoną cebulkę oraz ugotowany i lekko przestudzony ryż. Wbijamy jajo, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek, jeśli go używamy. Wyrabiamy masę dłońmi, aż będzie idealnie jednolita.

Jeśli masa będzie zbyt luźna, wsypujemy do niej kilka łyżek bułki tartej. Formujemy kotlety i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W naczyniu żaroodpornym układamy obsmażone kotlety gołąbkowe. Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozgrzewamy bulion, wlewamy do niego przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i chwilę gotujemy.

Ciepły sos wylewamy na gołąbki i pieczemy je bez przykrycia przez około 35 minut . Podajemy z pieczywem, ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi. Smacznego.

Siekana kapusta biała
Siekana kapusta biała

Źródło zdjęcia: canva/Anton Novikov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy