Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania
Gołąbki są ulubioną potrawą wielu Plaków. Potrzeba jednak dość dużo czasu, by je przygotować. Podpowiadamy jak zrobić je bez większego wysiłku.
Z pewnością nie raz jedliście klasyczne gołąbki . Być może próbowaliście ich też w wersji bezmięsnej z soczewicą i ziemniakami . Prezentujemy wam kolejną odsłonę tej potrawy — gołąbki bez zawijania.
Przepis na pyszne gołąbki bez zawijania
Składniki do przyrządzenia gołąbków:
-
800 g łopatki wieprzowej
-
800 g kapusty + łyżeczka soli
-
250 g cebuli
-
3 łyżki oleju + do usmażenia kotletów
-
1 średnie jajo
-
100 g suchego ryżu
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
pęczek koperku (opcjonalnie)
Składniki na sos pomidorowy:
-
1,5 l bulionu
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
pół szklanki przecieru pomidorowego
-
płaska łyżka mąki pszennej
-
odrobina cukru
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i dokładnie szatkujemy. Dodajemy do niej łyżeczkę soli. Całość mieszamy, delikatnie ugniatając, i odstawiamy na bok. Powinna puścić nieco wody.
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, a następnie szklimy ją na rozgrzanym oleju . Kapustę odciskamy z wody. Łączymy ze zmielonym mięsem.
Do masy dodajemy podsmażoną cebulkę oraz ugotowany i lekko przestudzony ryż. Wbijamy jajo, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek, jeśli go używamy. Wyrabiamy masę dłońmi, aż będzie idealnie jednolita.
Jeśli masa będzie zbyt luźna, wsypujemy do niej kilka łyżek bułki tartej. Formujemy kotlety i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W naczyniu żaroodpornym układamy obsmażone kotlety gołąbkowe. Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozgrzewamy bulion, wlewamy do niego przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i chwilę gotujemy.
Ciepły sos wylewamy na gołąbki i pieczemy je bez przykrycia przez około 35 minut . Podajemy z pieczywem, ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Anton Novikov
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje