Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na sok z czereśni do słoików na zimę. Identyczny robiły nasze babcie
canva/pixelshot

Niezawodny przepis na sok z czereśni do słoików na zimę. Identyczny robiły nasze babcie

25 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sok z czereśni do słoików to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Domowy sok jest bardzo aromatyczny i smaczny. Z soku przygotujemy herbatę zimową, kompot, a nawet kisiel i galaretkę, wszyscy będą zachwyceni niepowtarzalnym smakiem.

Sezon na czereśnie potrwa do końca lipca, wykorzystajmy więc ten czas jak najlepiej i przygotujmy wyśmienity sok z czereśni do słoików. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w chłodne, zimowe dni.

Sok z czereśni, oprócz doskonałego smaku, jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim dostarcza nam witaminy C, która niezbędna jest w okresie zimowym, ponieważ wzmacnia organizm i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą.

Gotowy sok koniecznie musimy pasteryzować, aby do słoików nie dostało się powietrze i żeby nie zaczął się proces fermentacji, który zniszczy słodkie przetwory. Słoiki z sokiem odstawmy do spiżarni lub w inne suche i chłodne miejsce. Sok będzie świeży i pyszny aż do następnego sezonu.

Przepis na domowy sok z czereśni do słoików

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałych, słodkich czereśni

  • cytryna

  • 500 g cukru

Jak zrobić sok z czereśni na zimę?

Czereśnie umyj, odetnij ogonki, wydryluj, następnie przełóż do miski, zasyp cukrem i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie przecedź owoce przez gazę lub gęste sito, sok wlej do garnka.

Czereśnie odciśnij i miąższ również przełóż do garnka, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i doprowadź do wrzenia. Gorący sok przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 10 minut, następnie odstaw do spiżarni.

Latem przygotuj również sok z truskawek do słoików . Zimą dodasz go do herbaty i przygotujesz pyszny kompot do obiadu. Z soków owocowych przygotujemy również domowy kisiel i galaretkę.

Czereśnie w wiaderku
canva/RitaE z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy