Polacy popełniają błąd robiąc sałatkę grecką. Każdy Grek chwyciły się za głowę
Sałatka grecka jest smakowitym połączeniem świeżych letnich warzyw, sera feta i aromatycznych oliwek. Wielu smakoszy dodaje do tej kompozycji sałatę — dodatek, którego w oryginalnej wersji specjału nie ma. Sprawdźcie, dlaczego warto zrobić to danie bez jej udziału.
Sałatka grecka z sałatą nie będzie smaczna. Zazwyczaj do jej przygotowania wybiera się sałatę masłową czy lodową. One nie tylko nie pasują do tego specjału, ale też sprawiają, że kompozycja traci na wyrazistości. Wypróbujcie nasz nowy przepis, a już nie sięgniecie po ten składnik.
Przepis na oryginalną sałatkę grecką
Składniki:
650-750 g pomidorów, najlepiej malinowych lub bawole serce
1 spory ogórek wężowy
1 większa zielona papryka
1 średnia czerwona cebula
100-150 g sera typu fety
garść czarnych oliwek bez pestki
garstka gałązek świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego
6 łyżek oliwy z oliwek
odrobina octu z czerwonego wina
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie sałatki greckiej:
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i białe części. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Usuwamy również szypułki. Ogórka również pozbawiamy grubszej skóry, jeśli taką ma.
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w cienkie piórka. Oliwki przekrawamy na pół lub dodajemy w całości. Składniki łączymy w misce wraz z oliwą z oliwek. Dodajemy oregano, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przenosimy na talerze i dodajemy cienkie plastry fety. Na koniec skrapiamy porcje octem z czerwonego wina. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego.
Po inne smakowite przepisy na sałatki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na kultowy gyros. Ten natomiast zawiera sprawdzony patent na sycącą sałatkę szwagra.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: karointhekitchen