Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonała marynata do karkówki z grilla. Rodzinna uczta jak z najlepszych restauracji
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.06.2022 22:01

Doskonała marynata do karkówki z grilla. Rodzinna uczta jak z najlepszych restauracji

karkówka
canva/preuk13

Planujesz w najbliższym czasie ucztę w plenerze? Z pewnością nie obędzie się bez grilla i karkówki. Dlatego podamy ci przepis na doskonałą marynatę do karkówki z grilla. W dużej mierze za jej sprawą rodzinna uczta uda się jak w najlepszej restauracji.

Maj to czas, kiedy szczególnie lubimy grillować. Oczywiście, jeśli dopisze pogoda. Jesteśmy stęsknieni za smakiem aromatycznych potraw z rusztu i jeszcze nie jesteśmy nimi przesyceni.

Na grillu najchętniej przyrządzamy mięsa, kiełbaski i kaszankę. Rzadziej sięgamy po ryby, warzywa i sery. Jednak prawdziwym przebojem jest zawsze karkówka. Mięso to smakuje zazwyczaj doskonale. A gdy jeszcze przed pieczeniem odpowiednio je zamarynujesz, nikt mu się nie oprze.

Przepis na marynowaną karkówkę na grilla

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka keczupu

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

  • po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej i ostrej

  • 1 kg karkówki

Przygotowanie karkówki do grillowania

Karkówkę opłucz, osusz, pokrój w niezbyt grube plastry. Możesz je lekko rozbić kuchennym młotkiem.

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę do miseczki. Dodaj pozostałe składniki marynaty, wymieszaj.

Przygotowaną marynatą smaruj plastry karkówki. Umieść je w pojemniku, przykryj, wstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Wskazówki:

  • Karkówka może leżeć w marynacie nawet 2 doby. Mięso zyska wtedy intensywniejszy smak i będzie bardziej kruche.

  • Mięso należy wyjąć z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Zdąży wtedy osiągnąć temperaturę pokojową i nie stwardnieje w czasie pieczenia.

  • Karkówkę kładź na rozgrzanym ruszcie grilla i piecz po ok. minut z każdej strony.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na karkówkę na grilla w marynacie z musztardy i miodu, a także na karkówkę z patelni.

grillowanie mięsa
grillowanie mięsa

Źródło zdjęcia: canva/morisfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje