Smakosze.pl Przepisy Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie
screen z kanału Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/FatManPhotoUK

Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie

14 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jesteście wielbicielami sosów majonezowych? Jeśli tak, poznajcie przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. Jeden jego składnik może budzić zdziwienie. Jednak całość doskonale ze sobą harmonizuje, w wyniku czego powstaje pyszny, apetyczny sos. Idealny do jaj gotowanych na twardo i wędlin.

Sos tatarski jest jednym z najpopularniejszych sosów robionych na bazie majonezu. Dzięki wyraźnym w smaku składnikom zamienia się w pełen wyrazu dodatek do wielu potraw. Zwykle dodaje się do niego kiszone ogórki i marynowane grzybki. Jednak siostra Anastazja pokusiła się też o groszek, dzięki czemu, sos nabrał ciekawej konsystencji i apetycznego koloru.

Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie

Składniki:

  • 2-3 kiszone ogórki

  • 1 słoik marynowanych pieczarek

  • 1/2 puszki groszku konserwowego

  • 1 średniej wielkości słoik majonezu

  • 1-2 łyżeczki musztardy

  • sól, pieprz

  • szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie sosu tatarskiego

Ogórki kiszone obierz z twardej skórki. Ich miąższ pokrój w drobną kostkę. Pieczarki osącz, pokrój w kostkę. Groszek odsącz, możesz go lekko rozgnieść widelcem.

Do majonezu dodaj rozdrobnione ogórki, pieczarki i groszek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku musztardą, solą i pieprzem.

Szczypiorek lub natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do sosu tatarskiego i wymieszaj lub użyj ich do posypania potraw polanych sosem tatarskim.

Wskazówka: Jeśli chcesz złagodzić smak sosu tatarskiego, dodaj do niego trochę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy majonez bez dodatku jajek , a także recepturę na majonez bez dodatku oleju .

groszek konserwowy
groszek konserwowy

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy