Smakosze.pl Przepisy Babcina receptura na staropolski krem grzybowy. Wielka konkurencja dla tradycyjnej grzybowej
canva/Sarsmis

Babcina receptura na staropolski krem grzybowy. Wielka konkurencja dla tradycyjnej grzybowej

18 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Staropolski krem grzybowy jest świetnym pomysłem na świąteczną zupę, a także na szybki, aromatyczny obiad. Konsystencja zupy sprawia, że danie doskonale syci. Krem grzybowy bardzo elegancko prezentuje się na stole. Podaj go najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupę grzybową gotujemy na wywarze z warzyw rosołowych. Możemy ją również przyrządzić na udku z kurczaka. Do staropolskiego kremu grzybowego potrzebujemy wyłącznie dużego selera korzeniowego i kilku suszonych grzybów. Zupa jest gęsta, pożywna i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na większe uroczystości, w tym na kolację wigilijną lub na świąteczny obiad.

Staropolski krem grzybowy gotujemy na wywarze warzywnym. Jeśli zupa nie musi być postna, możemy wywar zamienić na resztkę rosołu z poprzedniego dnia. Zrezygnujmy jednak z wywaru z kostki rosołowej. To sama chemia i konserwanty. Smaczny wywar ugotujemy błyskawicznie.

Staropolski krem grzybowy doprawiamy lubczykiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę po zblendowaniu zagęszczamy śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Krem oprószamy natką pietruszki i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kromką razowego chleba.

Staropolski krem grzybowy z selerem

Składniki:

  • duży seler

  • 6-10 suszonych borowików

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • sok z cytryny

  • 120 ml śmietany 18%

  • żółtko

  • suszony lubczyk

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jak ugotować krem grzybowy? Aromatyczna zupa będzie gotowa w kilka chwil

Grzyby zalej niewielką ilością wody i odstaw na całą noc. Następnego dnia przełóż je do garnka i gotuj około 30 minut, do miękkości. Grzyby pokrój w paski. Seler obierz i pokrój w kostkę, włóż do garnka.

Warzywo skrop sokiem z cytryny, oprósz suszonym lubczykiem i wlej bulion, gotuj około 30 minut. Wywar zblenduj i połącz z ugotowanymi grzybami, gotuj jeszcze kilka minut. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdejmij z ognia.

Żółtko wymieszaj ze śmietaną, następnie stopniowo dodawaj do zupy, stale mieszając. Krem oprósz posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Przygotuj również wigilijne pierogi z kapustą i grzybami . Sekretem jest miękkie i delikatne ciasto. Karp w galarecie jest potrawą, której także nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

krem grzybowy
canva/ allFOOD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie", wyd. Prószyński i S-ka

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy