Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpływający się w ustach karp w galarecie. Wszyscy czekają na wigilijnego klasyka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.12.2022 14:21

Rozpływający się w ustach karp w galarecie. Wszyscy czekają na wigilijnego klasyka

Rozpływający się w ustach karp w galarecie. Wszyscy czekają na wigilijnego klasyka
canva/ TeresaKasprzycka

Karp w galarecie jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Kawałki ryby ugotuj w aromatycznym wywarze z dodatkiem lubczyku i warzyw rosołowych. Karpia podaj z ugotowaną marchewką, groszkiem i innymi dodatkami. Nie ma lepszego dania na Wigilię.

Sekretem smaku karpia w galarecie jest wywar z głowy, ogona i płetw ryby oraz warzyw rosołowych. Wywar jest bardzo esencjonalny, a po ostudzeniu tworzy gęstą, smaczną, wytrawną galaretę. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso z karpia ugotuj w wywarze i przełóż na półmisek.

Ugotowany wywar koniecznie przecedź przez gęste sito, żeby pozbyć się szumowin. Wywar musi być klarowny. Przed dodaniem do niego żelatyny, dopraw rosół do smaku solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Żelatynę wsyp do ciepłego, ale nie bardzo gorącego wywaru, żeby dobrze się rozpuściła i zaczęła tężeć.

Do karpia w galarecie dodaj ugotowaną marchewkę, pietruszkę, zielony groszek. Niektórzy dodają również por, seler, czy ugotowane na twardo jajka. Gdy wylejesz już tężejącą galaretkę, całe danie solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Przepis na karpia w galarecie z dodatkiem zielonego groszku

Składniki:

  • karp

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • kawałek selera

  • biała część pora

  • płaska łyżeczka lubczyku suszonego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz, sól

  • 4 łyżeczki żelatyny wieprzowej

  • szklanka zielonego groszku

  • natka pietruszki

  • cytryna do podania

Jak przyrządzić karpia w galarecie? Wigilijna potrawa zachwyca smakiem

Karpia umyj, oczyść, odetnij ogon, głowę, płetwy, wypatrosz. Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka włóż głowę, ogon, płetwy. Dodaj marchewki, korzeń pietruszki, seler, por. Dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk. Zalej zimną wodą i gotuj do miękkości warzyw.

Ugotowany wywar dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj kawałki karpia i gotuj kolejne 20 minut. Karpia przełóż na półmisek. Wywar przecedź przez gęste sito, wyjmij marchewkę delikatnie ostudź. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Ostudzony wywar wstaw do lodówki.

Na karpia poukładaj groszek zielony, marchewkę i korzeń pietruszki pokrojone w kostkę. Całość zalej tężejącym wywarem, oprósz posiekaną natką pietruszki. Galaretę wstaw do lodówki, podaj z plastrami cytryny, smacznego.

Jak pozbyć się ości z karpia? Poznaj sposób najlepszych kucharzy. W rybie nie znajdziesz żadnej ości. Pomysł na pyszne danie? Karp pieczony w miodzie. Cała rodzina będzie zachwycona soczystością ryby i jej smakiem.

karp w galarecie
canva/TeresaKasprzycka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: