Krokiety z burakami i soczewicą. Proste danie bez grama kapusty, ideał na Wigilię
Krokiety z burakami i soczewicą będą alternatywą dobrze znanego, wigilijnego dania. Sprawdzą się znakomicie, gdy na kolacji spodziewacie się osób, które nie przepadają za kiszoną kapustą czy grzybami. Są sycące, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.
Zachwycające smakiem i aromatem krokiety na wigilijną kolację można przygotować, stawiając na buraki. Słodkie i zdrowe zimowe warzywo doskonale komponuje się z sycącą soczewicą czerwoną oraz ziołami. Przygotowany w ten sposób farsz znakomicie sprawdzi się w świątecznym przysmaku z naleśników.
W naszej recepturze wykorzystamy składniki pochodzenia roślinnego. Do ciasta i panierowania dodamy napój sojowy, a krokiety obtoczymy w zdrowej mące z ciecierzycy.
Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie wykorzystać mleko lub wykonać klasyczne ciasto naleśnikowe i panierować gotowe zawijasy „jak zwykle”, czyli w jajku, mące oraz bułce tartej. Też będzie pysznie.
Przepis na wyborne krokiety z burakami i soczewicą
Składniki na naleśniki:
300 g mąki pszennej
250 ml napoju sojowego lub mleka
250 ml gazowanej wody mineralnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta kurkumy
Składniki na farsz:
około 400 g buraków, czyli 3 średnie sztuki
80 g suchej soczewicy czerwonej
1 nieduża cebula czerwona (lub „zwykła”)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka oregano
kilka kropel soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Do panierowania:
mąka z ciecierzycy
napój sojowy
Jak zrobić krokiety z burakami i soczewicą? Przepis jest bardzo prosty
Do dużej miski wlewamy wodę, napój sojowy oraz olej. Łączymy je ze sobą. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy sól i kurkumę, a po wymieszaniu przesypujemy składniki do miski z płynami.
Miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Naleśniki na krokiety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, każdorazowo formując bardzo cienką warstwę ciasta. Gdy ostygną, wypełniamy je farszem z buraków i soczewicy, a następnie zawijamy i panierujemy.
Każdy krokiet zanurzamy w napoju sojowym i starannie obtaczamy go w mącę z ciecierzycy, po czym smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu.
Jak przygotować farsz do krokietów?
Buraki szorujemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Możemy też ugotować je do miękkości w osolonym wrzątku. W międzyczasie płuczemy soczewicę i gotujemy ją 12-13 minut w osolonym wrzątku.
Odcedzone strączki łączymy ze startymi na tarce o większych oczkach burakami, uprzednio lekko odciskając warzywo z soku. Dodajemy zeszkloną na dobrze rozgrzanym oleju cebulę. Całość doprawiamy ziołami, sokiem z cytryny, sporą ilością pieprzu i odrobiną soli.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne krokiety. Polecamy ziemniaczaną wersję z dodatkiem twarogu, która smakuje niemal jak pierogi ruskie. Być może także skusi was zapiekana odsłona z kiszoną kapustą i pieczarkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Grażyna nie robi zwykłych kotletów schabowych. Dosypuje aż 3 przyprawy
Nie przepadasz za kompotem z suszu? W Wigilię podaj wyśmienity napój
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama