Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety z burakami i soczewicą. Proste danie bez grama kapusty, ideał na Wigilię

Krokiety z burakami i soczewicą. Proste danie bez grama kapusty, ideał na Wigilię

Krokiety z burakami i soczewicą
canva/sal61

Krokiety z burakami i soczewicą będą alternatywą dobrze znanego, wigilijnego dania. Sprawdzą się znakomicie, gdy na kolacji spodziewacie się osób, które nie przepadają za kiszoną kapustą czy grzybami. Są sycące, aromatyczne i proste w przygotowaniu. Musicie spróbować.

Zachwycające smakiem i aromatem krokiety na wigilijną kolację można przygotować, stawiając na buraki. Słodkie i zdrowe zimowe warzywo doskonale komponuje się z sycącą soczewicą czerwoną oraz ziołami. Przygotowany w ten sposób farsz znakomicie sprawdzi się w świątecznym przysmaku z naleśników.

W naszej recepturze wykorzystamy składniki pochodzenia roślinnego. Do ciasta i panierowania dodamy napój sojowy, a krokiety obtoczymy w zdrowej mące z ciecierzycy.

Jeśli nie macie ich pod ręką, możecie wykorzystać mleko lub wykonać klasyczne ciasto naleśnikowe i panierować gotowe zawijasy „jak zwykle”, czyli w jajku, mące oraz bułce tartej. Też będzie pysznie.

Przepis na wyborne krokiety z burakami i soczewicą

Składniki na naleśniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 250 ml napoju sojowego lub mleka

  • 250 ml gazowanej wody mineralnej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 40 ml oliwy z oliwek

  • szczypta soli

  • szczypta kurkumy

Składniki na farsz:

  • około 400 g buraków, czyli 3 średnie sztuki

  • 80 g suchej soczewicy czerwonej

  • 1 nieduża cebula czerwona (lub „zwykła”)

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • kilka kropel soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Do panierowania:

  • mąka z ciecierzycy

  • napój sojowy

Jak zrobić krokiety z burakami i soczewicą? Przepis jest bardzo prosty

Do dużej miski wlewamy wodę, napój sojowy oraz olej. Łączymy je ze sobą. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy sól i kurkumę, a po wymieszaniu przesypujemy składniki do miski z płynami.

Miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Naleśniki na krokiety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, każdorazowo formując bardzo cienką warstwę ciasta. Gdy ostygną, wypełniamy je farszem z buraków i soczewicy, a następnie zawijamy i panierujemy.

Każdy krokiet zanurzamy w napoju sojowym i starannie obtaczamy go w mącę z ciecierzycy, po czym smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu.

Jak przygotować farsz do krokietów?

Buraki szorujemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Możemy też ugotować je do miękkości w osolonym wrzątku. W międzyczasie płuczemy soczewicę i gotujemy ją 12-13 minut w osolonym wrzątku.

Odcedzone strączki łączymy ze startymi na tarce o większych oczkach burakami, uprzednio lekko odciskając warzywo z soku. Dodajemy zeszkloną na dobrze rozgrzanym oleju cebulę. Całość doprawiamy ziołami, sokiem z cytryny, sporą ilością pieprzu i odrobiną soli.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne krokiety. Polecamy ziemniaczaną wersję z dodatkiem twarogu, która smakuje niemal jak pierogi ruskie. Być może także skusi was zapiekana odsłona z kiszoną kapustą i pieczarkami.

Krokiety z burakami i soczewicą są pyszne
canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: