Przepis na staropolskie gołąbki z kaszą
Gołąbki tradycyjnie przygotowuje się z mięsa i ryżu. Wariant staropolski — z mięsem i kaszą — jest jednak równie smaczny. Spróbujcie, a nie sięgnięcie już po klasyczną wersję.
Spróbuj też innych pomysłów na pyszne gołąbki. Tu znajdziesz pyszną wariację z soczewicą, ziemniakami i fetą. Ten przepis z kolei pozwoli ci przygotować gołąbki bez zawijania .
Przepis na staropolskie gołąbki z kaszą
Składniki:
-
700 g mięsa mielonego
-
1 włoska kapusta
-
100 g kaszy gryczanej niepalonej
-
200 ml wody
-
1 cebula
-
300 g przecieru pomidorowego
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka mąki
-
25 g grzybów suszonych
-
1,5 l bulionu
-
1 łyżka suszonego oregano
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewamy suszone grzyby zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Gotujemy je pod przykryciem do miękkości, przez ok. pół godziny dnia następnego. Kaszę gryczaną płuczemy, odcedzamy, a następnie zalewamy wodą.
Do garnka z kaszą wsypujemy sól i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut , aż kasza będzie miękka. Zostawiamy w garnku do całkowitego ostudzenia. Grzyby wyławiamy z wywaru i rozdrabniamy. Cebulę obieramy i siekamy.
W misce łączymy mięso, kaszę, grzyby i cebulę. Doprawiamy solą i wyrabiamy. Formujemy niewielkie podłużne kotlety (każdy z ok. 2 łyżek masy mięsnej). Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem , wyciętą stroną do dołu.
Gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie wyjmujemy zewnętrzne, odpadające liście i odkładamy je na talerz. Możemy też obrać kapustę po obgotowaniu i wystudzeniu. Odcinamy zgrubienia z każdego liścia i nakładamy po porcji mięsa. Zawijamy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Na dnie szerokiego i dużego garnka układamy jedną warstwą liści kapusty. Na niej umieszczamy gołąbki, wkładając je łączeniem do dołu. W drugim garnku zagotowujemy bulion, a wrzącym zalewamy gołąbki.
Garnek przykrywamy i gotujemy gołąbki przez około 40 - 45 minut , aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszamy zawartości naczynia. Do gołąbków dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy. Delikatnie mieszamy sos.
Mąkę pszenną wsypujemy do miski i wlewamy 1 łyżkę wazową sosu z gołąbków. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do garnka z gołąbkami i delikatnie rozprowadzamy, np. potrząsając garnkiem.
Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy, a następnie gotujemy przez 10 minut bez przykrycia. Podajemy z purée ziemniaczanym lub pieczywem.
Źródło zdjęcia: canva/circlePS
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku