Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania

Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T122614.816
canva/qwart

Gołąbki są ulubioną potrawą wielu Plaków. Potrzeba jednak dość dużo czasu, by je przygotować. Podpowiadamy jak zrobić je bez większego wysiłku.

Z pewnością nie raz jedliście klasyczne gołąbki. Być może próbowaliście ich też w wersji bezmięsnej z soczewicą i ziemniakami. Prezentujemy wam kolejną odsłonę tej potrawy — gołąbki bez zawijania.

Przepis na pyszne gołąbki bez zawijania

Składniki do przyrządzenia gołąbków:

  • 800 g łopatki wieprzowej

  • 800 g kapusty + łyżeczka soli

  • 250 g cebuli

  • 3 łyżki oleju + do usmażenia kotletów

  • 1 średnie jajo

  • 100 g suchego ryżu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pęczek koperku (opcjonalnie)

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1,5 l bulionu

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • pół szklanki przecieru pomidorowego

  • płaska łyżka mąki pszennej

  • odrobina cukru

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso mielimy w maszynce. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i dokładnie szatkujemy. Dodajemy do niej łyżeczkę soli. Całość mieszamy, delikatnie ugniatając, i odstawiamy na bok. Powinna puścić nieco wody.

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę, a następnie szklimy ją na rozgrzanym oleju. Kapustę odciskamy z wody. Łączymy ze zmielonym mięsem.

Do masy dodajemy podsmażoną cebulkę oraz ugotowany i lekko przestudzony ryż. Wbijamy jajo, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek, jeśli go używamy. Wyrabiamy masę dłońmi, aż będzie idealnie jednolita.

Jeśli masa będzie zbyt luźna, wsypujemy do niej kilka łyżek bułki tartej. Formujemy kotlety i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W naczyniu żaroodpornym układamy obsmażone kotlety gołąbkowe. Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozgrzewamy bulion, wlewamy do niego przecier pomidorowy i dodajemy koncentrat. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem i chwilę gotujemy.

Ciepły sos wylewamy na gołąbki i pieczemy je bez przykrycia przez około 35 minut. Podajemy z pieczywem, ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi. Smacznego.

Siekana kapusta biała
Siekana kapusta biała

Źródło zdjęcia: canva/Anton Novikov

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram