Smakosze.pl Przepisy Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami
canva/artlensfoto

Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

24 listopada 2021

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez jarzynowej. Tradycyjne danie kuchni polskiej nie będzie nudne, jeśli dodamy do niego marynowanych kurek. Grzyby pysznie wzbogacą kompozycję smakową i podniosą jej walory odżywcze. Skuście się na ten rarytas i zaskoczcie gości.

Wariantów jarzynowej jest wiele. Przedstawialiśmy wam już wersję z koperkiem i z ogórkami konserwowymi . Podpowiadaliśmy również jak skutecznie przechować ją w lodówce . Tym razem mamy dla was przepis z dodatkiem pysznych marynowanych grzybów . Wybraliśmy kurki, ale inne też się sprawdzą.

Przepis na jarzynową z marynowanymi grzybkami

Składniki:

  • 2 średnie ziemniaki sałatkowe np. Lord

  • 3 nieduże marchewki

  • połowa średniego selera

  • 1 słoik marynowanych kurek

  • pół pora, najlepiej biała część

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki ulubionego majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina oleju rzepakowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Boczek kroimy w półcentymetrową kostkę. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy go na złoto. Możemy dodać odrobinę oleju, gdyby do niej przywierał. Studzimy. Ziemniaki, marchewkę i selera myjemy i gotujemy do miękkości .

Gdy warzywa nie będą już bardzo gorące, obieramy je i kroimy w kostkę. Pora dokładnie płuczemy i kroimy w cieniutkie talarki. Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Marynowane kurki wyjmujemy z zalewy, większe sztuki rozdrabniamy.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy majonez i doprawiamy sola oraz pieprzem. Dokładnie je łączymy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Wskazówka: zieloną część pora wykorzystajcie do przygotowania bulionu lub podsmażcie wraz z kwaśnym jabłkiem. Po zblendowaniu z ugotowana fasolą Jaś uzyskacie pyszne smarowidło do kanapek. Doprawcie je majerankiem i zajadajcie z chlebem oraz ogórkiem kiszonym.

Kurki w misce
Kurki marynowane do jarzynowej pasują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/ TYNZA

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy