Smakosze.pl Przepisy Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami. Prosty i tani obiad
canva/c12, Getty Images

Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami. Prosty i tani obiad

13 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Idealna zapiekanka ziemniaczana powinna charakteryzować się intensywnym smakiem i zdolnością napełnienia żołądka na wiele godzin. Poniższy przepis pozwala wykonać taki posiłek. Ugotowane i pokrojone w grube plastry ziemniaki, w połączeniu z kapustą i śmietanowym sosem, nie mają sobie równych.

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą stanowi jeden z najprostszych przepisów na tego typu potrawy. Jej dużą zaletą jest wyjątkowo niska cena, a także prostota - po włożeniu naczynia żaroodpornego do piekarnika można o nim na chwilę zapomnieć.

W sezonie warto pokusić się o zamianę zwykłej kapusty na młodą. Dzięki temu zapiekanka staje się delikatniejsza w smaku i lepiej pasuje do wiosennego klimatu.

Przepis na zapiekankę z kapustą i ziemniakami

Składniki:

  • 8 ziemniaków

  • 1 mała główka kapusty

  • 200 g boczku

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 150 ml śmietany 18%

  • 100 g startego żółtego sera

  • sól

  • pieprz

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Zacznij od umycia ziemniaków, wrzucenia ich w skórce do wrzątku i ugotowania w mundurkach do miękkości. Następnie ściągnij z nich skórkę i pokrój kartofle w grube i równe plastry.

Kapustę poszatkuj. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na patelni. Po uzyskaniu złotego koloru dorzuć pokrojony w kostkę boczek i smaż do wytopienia części tłuszczu. Pod koniec dorzuć kapustę z posiekanym czosnkiem i duś, aż kapusta zmięknie.

W naczyniu układaj kolejno warstwy ziemniaków, plasterków marchewki, kapusty z boczkiem i żółtego sera. Na wierzchu ułóż ostatnią warstwę z resztki ziemniaków. Posyp je resztą sera, zalej sosem złożonym z jajka, śmietany, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na staropolskie gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami.

Zapiekanka ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/c12, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekcjewkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy