Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Absolutnie najpyszniejsze, lepszych nie jadłeś

Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Absolutnie najpyszniejsze, lepszych nie jadłeś

Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance
canva/ZimaNady_klgd

Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem. Delikatne placuszki z jabłkami będą jeszcze smaczniejsze, gdy przyrządzicie je z dodatkiem maślanki. Tak lekkich i przyjemnie wilgotnych racuchów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.

Jeśli racuchy z dodatkiem jogurtu wam zasmakowały, przetestujcie przepis wykorzystujący maślankę. Ten delikatny mleczny płyn sprawi, że masa na placuszki stanie się wręcz aksamitna. Po usmażeniu uzyskacie bardzo miękkie i idealnie wilgotne racuchy. Skusicie się?

Przepis na wyborne racuchy na maślance

Składniki:

  • 400 g jabłek

  • 450 g mąki pszennej

  • 500 ml maślanki

  • 1 jajo

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Nabiał doprowadzamy do temperatury pokojowej. Maślankę wlewamy do miski. Wbijamy jajo i łączymy składniki. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę i sól. Mieszamy masę.

Dodajemy sodę oczyszczoną i miksujemy przez minutę. Odstawiamy miskę na bok. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na kawałki. Dodajemy je do przygotowanego wcześniej ciasta.

Na patelni rozgrzewamy kilkumilimetrową warstwę oleju. Wykładamy masę łyżką, formując placki. Racuchy smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

Będą gotowe, gdy delikatnie zrumienią się z obu stron. Przed podaniem osuszamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem. Możecie też zjeść je z konfiturą śliwkową.

Racuchy na maślance są wyjątkowo lekkie
Racuchy na maślance są wyjątkowo lekkie

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Zapraszamy na nasz Instagram