Mięciutkie i wilgotne racuchy na maślance. Absolutnie najpyszniejsze, lepszych nie jadłeś
Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem. Delikatne placuszki z jabłkami będą jeszcze smaczniejsze, gdy przyrządzicie je z dodatkiem maślanki. Tak lekkich i przyjemnie wilgotnych racuchów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie.
Jeśli racuchy z dodatkiem jogurtu wam zasmakowały, przetestujcie przepis wykorzystujący maślankę. Ten delikatny mleczny płyn sprawi, że masa na placuszki stanie się wręcz aksamitna. Po usmażeniu uzyskacie bardzo miękkie i idealnie wilgotne racuchy. Skusicie się?
Przepis na wyborne racuchy na maślance
Składniki:
400 g jabłek
450 g mąki pszennej
500 ml maślanki
1 jajo
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Nabiał doprowadzamy do temperatury pokojowej. Maślankę wlewamy do miski. Wbijamy jajo i łączymy składniki. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę i sól. Mieszamy masę.
Dodajemy sodę oczyszczoną i miksujemy przez minutę. Odstawiamy miskę na bok. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na kawałki. Dodajemy je do przygotowanego wcześniej ciasta.
Na patelni rozgrzewamy kilkumilimetrową warstwę oleju. Wykładamy masę łyżką, formując placki. Racuchy smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Będą gotowe, gdy delikatnie zrumienią się z obu stron. Przed podaniem osuszamy je z nadmiaru tłuszczu przy pomocy papierowych ręczników. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem. Możecie też zjeść je z konfiturą śliwkową.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Obłędne kotlety mielone z ogórkiem kiszonym i boczkiem. Obiad z niespodzianką
Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Źródło: mniammniam