Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami
Adam Moskal
Adam Moskal 20.01.2022 01:00

Przepis na sycącą zapiekankę z kapustą i ziemniakami

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
canva/Fascinadora, Getty Images

Silne wiatry, jakie odczuwają dzisiaj Polacy w całej Polsce, powodują, że o wychłodzenie nie trudno - dlatego na obiad dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Zapiekanka z ziemniaków i kapusty robi się również praktycznie sama, gdyż większość pracy wykonuje za gotującego piekarnik. Podając taki posiłek do stołu, wywołasz dużo pozytywnych emocji wśród swoich domowników.

Zapiekanka z ziemniakami i kapustą syci jak mało które danie. Duża ilość mącznych kartofli, niewielkie kawałki boczku i wypełniona błonnikiem kapusta sprawiają, że uczucie głodu i ssania w żołądku znika na długie godziny.

Niektórzy nie tolerują smaku zwykłej kapusty, więc aby wpasować się w ich gusta, zamień ją na młodą kapustę. Jest delikatniejsza i szybciej się gotuje. Polecamy także posypać zapiekankę przed włożeniem do piekarnika tartym żółtym serem - po roztopieniu i przypieczeniu będzie smakował i wyglądał obłędnie.

Przepis na zapiekankę z kapusty i ziemniaków

Składniki:

  • 7 kartofli

  • 1 główka małej kapusty

  • 3 marchewki

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 150 ml śmietany 18%

  • sól

  • 100 g tartego sera żółtego

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • olej

Zacznij od umycia kartofli i wrzucenia ich do wrzącej wody. Po ugotowaniu do miękkości obierz je ze skórki i pokrój na plastry równej miękkości. Z kapusty oderwij wierzchnie liście, opłucz ją pod bieżącą wodą i poszatkuj.

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w małą kostkę, a następnie podsmaż z kapustą na jednej łyżce oleju roślinnego do zeszklenia. Jajko wbij do miseczki, dodaj do niego śmietanę, sól, świeżo mielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj sos.

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Obierz, umyj i pokrój marchewki na plasterki. Na dnie ułóż kolejno warstwy ziemniaków, marchewki, podsmażonych warzyw i ponownie ziemniaków. Zalej całość sosem śmietanowym, posyp serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować faszerowane bakłażany. Ten tekst wyjawia prosty przepis na zapiekankę śniadaniową z ziemniaków, jajka i sera.

zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: lekcjewkuchni

Zapraszamy na nasz Instagram