Smakosze.pl Przepisy Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą, tylko 2 składniki
Screen filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube

Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą, tylko 2 składniki

22 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rogaliki wywodzą się z Francji, gdzie zostało także opracowane, jak sama nazwa wskazuje, ciasto francuskie. Metoda jego produkcji nie jest zbytnio skomplikowana, wymaga jednak wprawy i sporej ilości wolnego czasu oraz dużego wysiłku.

Ciasto francuskie przygotowuje się bowiem z bazy złożonej z mąki pszennej, jajek, soli i kwasku cytrynowego, w którą warstwowo wałkiem wprowadza się niewielką ilość mąki z dużą ilością masła. Specjalne formowanie, składanie w kopertę i wymrażanie, a następnie pieczenie w wysokiej temperaturze wytwarza charakterystyczne płatki.

Rogaliki z dwóch składników

Mało kto ma jednak czas na wielogodzinne, często całodniowe siedzenie w kuchni i stopniowe wyrabianie ciasta francuskiego. Z tego powodu większość z nas woli kupić sklepowe, gotowe rogaliki - przemysłowa produkcja korzysta jednak z wielu niezdrowych dodatków, których łatwo można uniknąć. Można znaleźć w nich mnóstwo konserwantów i wypełniaczy, które źle wpływają na ludzkie ciało.

Jednym z rozwiązań jest po prostu pójście do okolicznej cukierni i kupienie rogalików przygotowanych na miejscu. Niestety, cukiernik także musi włożyć sporo czasu w ich produkcję, więc kosztują sporą ilość pieniędzy. Inną, o wiele lepszą opcją, jest kupienie gotowego ciasta.

W sklepach spożywczych można dostać gotowe ciasto francuskie, które zrobione jest zazwyczaj z naturalnych składników. Do tego należy oczywiście kupić czekoladowo-orzechowy krem, a zrobienie domowych rogalików zajmie wyjątkowo mało czasu.

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce. Powyższy kadr pochodzi z  filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube.

Przepis na rogaliki z Nutellą

Źródło: Screen filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie

  • Nutella

Zacznij od rozłożenia ciasta na stolnicy podsypanej odrobiną pszennej mąki. Następnie potnij ciasto w równe trójkąty - w tym celu doskonale spisuje się okrągły nóż do pizzy. Na każdym z trójkątów rozłóż porcję kremu orzechowo-czekoladowego i zwiń rogaliki.

Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować je miksturą z mleka i jajka, aby ciasto nabrało ładnego brązowego koloru, nie jest to jednak konieczne . Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na dwadzieścia minut. Po wyjęciu, obsyp je cukrem pudrem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: youtube.com/Cookrate - Polska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy