Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą, tylko 2 składniki
Rogaliki wywodzą się z Francji, gdzie zostało także opracowane, jak sama nazwa wskazuje, ciasto francuskie. Metoda jego produkcji nie jest zbytnio skomplikowana, wymaga jednak wprawy i sporej ilości wolnego czasu oraz dużego wysiłku.
Ciasto francuskie przygotowuje się bowiem z bazy złożonej z mąki pszennej, jajek, soli i kwasku cytrynowego, w którą warstwowo wałkiem wprowadza się niewielką ilość mąki z dużą ilością masła. Specjalne formowanie, składanie w kopertę i wymrażanie, a następnie pieczenie w wysokiej temperaturze wytwarza charakterystyczne płatki.
Rogaliki z dwóch składników
Mało kto ma jednak czas na wielogodzinne, często całodniowe siedzenie w kuchni i stopniowe wyrabianie ciasta francuskiego. Z tego powodu większość z nas woli kupić sklepowe, gotowe rogaliki - przemysłowa produkcja korzysta jednak z wielu niezdrowych dodatków, których łatwo można uniknąć. Można znaleźć w nich mnóstwo konserwantów i wypełniaczy, które źle wpływają na ludzkie ciało.
Jednym z rozwiązań jest po prostu pójście do okolicznej cukierni i kupienie rogalików przygotowanych na miejscu. Niestety, cukiernik także musi włożyć sporo czasu w ich produkcję, więc kosztują sporą ilość pieniędzy. Inną, o wiele lepszą opcją, jest kupienie gotowego ciasta.
W sklepach spożywczych można dostać gotowe ciasto francuskie, które zrobione jest zazwyczaj z naturalnych składników. Do tego należy oczywiście kupić czekoladowo-orzechowy krem, a zrobienie domowych rogalików zajmie wyjątkowo mało czasu.
Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjawiamy efekty picia cytrynowego napoju zaraz po przebudzeniu. W tym tekście wskazujemy która sieć sklepów jest najtańsza w Polsce. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube.
Przepis na rogaliki z Nutellą
Źródło: Screen filmu na kanale Cookrate - Polska na YouTube
Składniki:
-
gotowe ciasto francuskie
-
Nutella
Zacznij od rozłożenia ciasta na stolnicy podsypanej odrobiną pszennej mąki. Następnie potnij ciasto w równe trójkąty - w tym celu doskonale spisuje się okrągły nóż do pizzy. Na każdym z trójkątów rozłóż porcję kremu orzechowo-czekoladowego i zwiń rogaliki.
Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować je miksturą z mleka i jajka, aby ciasto nabrało ładnego brązowego koloru, nie jest to jednak konieczne . Wstaw całość do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza na dwadzieścia minut. Po wyjęciu, obsyp je cukrem pudrem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: youtube.com/Cookrate - Polska