Przepis na te faworki dostałem od babci. Wychodzą zawsze kruche i chrupiące
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Dlatego warto zaplanować sobie, jakie przekąski będzie w tym roku przygotowywać. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na faworki, które smakują jak u Babci.
None
Tłusty Czwartek to dzień, w którym można odłożyć wszystkie diety na bok i cieszyć się słodkimi smakołykami , który jest pełno zarówno w polskich domach, jak i cukierniach. Tradycja w naszym kraju jest to, że najpopularniejsze tego dnia są pączki i faworki. Pączki mogą mieć nadzienie w postaci dżemu, marmolady lub czekolady i są świetnym wyborem .
![Pyszne pączki na Tłusty Czwartek](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_66939700f9.jpg)
Faworki natomiast mogą z pozoru wyglądać na skomplikowaną przekąskę, jednak w rzeczywistości są bardzo proste w przygotowaniu. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na chrusty, które smakują, jak u Babci .
Faworki jak u Babci
Faworki obok pączków to obowiązkowy przysmak podczas Tłustego Czwartku . Do przygotowania takich chrustów będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- półtorej szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka octu
- olej do smażenia
- cukier puder + wanilia (do posypania)
- 1 łyżka cukru pudru
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak zrobić pyszne faworki?
Przygotowanie takich faworków jest bardzo proste i każdy powinien sobie z tym poradzić .
W pierwszej kolejności do miski przesiewamy mąkę, po czym wbijamy jajko oraz żółtka. Następnie wsypujemy cukier puder, dodajemy śmietanę, a także spirytus i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto .
W kolejnym kroku rozwałkowujemy nasze ciasto i wycinamy z niego paski. Na środku wyciętych pasków robimy małe nacięcie, po czym przekładamy koniec jednego paska przez środek nacięcia. W ten sposób utworzymy faworki .
![Surowe faworki tuż przed smażeniem](https://images.iberion.media/images/origin/Surowe_faworki_0c774345cf.jpg)
Następnie smażymy faworki w głębokim oleju, do momentu aż się zarumienią .
Po usmażeniu układamy faworki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym , aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane faworki dekorujemy cukrem pudrem i odrobiną wanilii.
![Pyszne faworki posypane cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_902311de13.jpg)
Sprawdź przepis na pierogi z mięsem . Zobacz, jaki jest najgorszy tłuszcz do smażenia .