Smakosze.pl Przepisy Przepis na te faworki dostałem od babci. Wychodzą zawsze kruche i chrupiące
fot. Canva

Przepis na te faworki dostałem od babci. Wychodzą zawsze kruche i chrupiące

6 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Dlatego warto zaplanować sobie, jakie przekąski będzie w tym roku przygotowywać. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na faworki, które smakują jak u Babci.

None

Tłusty Czwartek to dzień, w którym można odłożyć wszystkie diety na bok i cieszyć się słodkimi smakołykami , który jest pełno zarówno w polskich domach, jak i cukierniach. Tradycja w naszym kraju jest to, że najpopularniejsze tego dnia są pączki i faworki. Pączki mogą mieć nadzienie w postaci dżemu, marmolady lub czekolady i są świetnym wyborem .

Pyszne pączki na Tłusty Czwartek
Fot. Shutterstock/Longfin Media

Faworki natomiast mogą z pozoru wyglądać na skomplikowaną przekąskę, jednak w rzeczywistości są bardzo proste w przygotowaniu. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem na chrusty, które smakują, jak u Babci .

Włóż liście laurowe do lodówki. Zapomnisz o irytującym problemie

Faworki jak u Babci

Faworki obok pączków to obowiązkowy przysmak podczas Tłustego Czwartku . Do przygotowania takich chrustów będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • półtorej szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • pół szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder + wanilia (do posypania)
  • 1 łyżka cukru pudru

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak zrobić pyszne faworki?

Przygotowanie takich faworków jest bardzo proste i każdy powinien sobie z tym poradzić .

W pierwszej kolejności do miski przesiewamy mąkę, po czym wbijamy jajko oraz żółtka. Następnie wsypujemy cukier puder, dodajemy śmietanę, a także spirytus i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto .

W kolejnym kroku rozwałkowujemy nasze ciasto i wycinamy z niego paski. Na środku wyciętych pasków robimy małe nacięcie, po czym przekładamy koniec jednego paska przez środek nacięcia. W ten sposób utworzymy faworki .

Surowe faworki tuż przed smażeniem
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Następnie smażymy faworki w głębokim oleju, do momentu aż się zarumienią .

Po usmażeniu układamy faworki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym , aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane faworki dekorujemy cukrem pudrem i odrobiną wanilii.

Pyszne faworki posypane cukrem pudrem
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Sprawdź przepis na pierogi z mięsem . Zobacz, jaki jest najgorszy tłuszcz do smażenia .

Jem tę sałatkę od 2 tygodni, waga leci w dół. Jest tak smaczna, że nigdy nie mam jej dosyć
Połącz składniki, wsyp mąkę i wyrób ciasto. Lepsze niż pączki i faworki
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy