Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Połącz składniki, wsyp mąkę i wyrób ciasto. Lepsze niż pączki i faworki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.02.2025 15:44

Połącz składniki, wsyp mąkę i wyrób ciasto. Lepsze niż pączki i faworki

wyrabianie ciasta
Fot. Anna Zyśk

Kiedy tłusty czwartek? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. Narodowy dzień słodkości jest dniem ruchomym i uzależnionym od Wielkanocy. W tym roku kalendarzowym tłusty czwartek obchodzić będziemy 27 lutego. Z tej okazji warto przygotować w domu słodkości, które będą lepsze nawet od pączków i faworków. W dodatku zrobisz je błyskawicznie.

Słodkości lepsze niż pączki i faworki

Wszyscy w tłusty czwartek zajadamy się pączkami i faworkami. Oprócz nich warto przygotować również inne słodkości, które na pewno na stałe zagoszczą w twoim domu. Słodycze są puszyste jak chmurka, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach.

Przepis na serowe oponki na tłusty czwartek, bo o nich mowa, mam od Ani Zyśk. Popularna vlogerka kulinarna prowadzi kanał na Instagramie, jedz.pysznie. To właśnie tam dzieli się prostymi przepisami na wyśmienite zupy, sałatki, dania główne, ciasta i desery. Na kanale znajdziemy również wiele kulinarnych inspiracji oraz porad, które ułatwią nam gotowanie.

Ten sernik podam w tym roku na Walentynki. Robi zawsze furorę na stole

Oponki serowe polecają się na tłusty czwartek

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 10 g octu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do podania

Jak zrobić oponki serowe?

Krok 1: Na głęboki talerz przełóż pokrojony ser. Dodaj żółtka, jogurt, ocet, sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.

twaróg i żółtka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2: Do masy wsyp mąkę. Wyrabiaj widelcem, a następnie zagnieć ciasto. Będzie jednolite, elastycznie i będzie bez trudu odchodzić od rąk.

mąka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3: Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm.

rozwałkowywanie ciasta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4: Wytnij oponki przy pomocy szklanki i odwróconej nakładki od szprycy do dekoracji tortów.

wykrawanie oponek.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5: Oponki smaż z dwóch stron na głębokim oleju. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu.

smażenie oponek.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6: Gotowe oponki serowe oprósz cukrem pudrem i podaj. Smacznego! 

opnki serowe.jpg
Fot. Anna Zyśk