Zwykłe ciasto na pierogi to kit, ten przepis jest rewelacyjny. Szkoda, że tak późno go znalazłem
Pierogi to tradycja polskiej kuchni. Tę potrawę przygotowuje się od pokoleń i można to robić na różne sposoby. Przede wszystkim na słodko i na słono. Pierogi są nieodłącznym elementem Świąt, a także naszej zwykłej codzienności. Istnieje wiele przepisów na farsz, jednak tym razem skupimy się na cieście.
Dlaczego Polacy kochają pierogi?
W Polsce pierogi to jedno z najpopularniejszych dań. Razem z kotletami schabowymi i bisem od lat tworzą tradycje naszego kraju. Jeśli spytamy obcokrajowca, jakie zna polskie dania, z pewnością odpowie, że pierogi. Mogą one być zrobione na słono, czyli np. z mięsem czy z kapustą i z grzybami. Ale także popularne są w wersji na słodko np. z serem czy z jagodami.
Pamiętajmy, że gwarancja dobrego smaku pierogów to nie tylko odpowiedni farsz, ale również świetne ciasto. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem, który z pewnością sprawi, że wasze ciasto idealnie zgra się z przygotowanym farszem.
Pokrój jabłka, rozłóż na herbatnikach, zasyp cynamonem. Moja rodzina wcina to ciasto w 1 wieczórJak zrobić smaczne pierogi?
Dobre ciasto na pierogi to połowa sukcesu. Druga połowa to oczywiście farsz. Przedstawiamy przepis na przepyszne pierogi z mięsem, który z pewnością zagości w waszej kuchni na dłużej. Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- około 80 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- mięso gotowane rosołowe (udka, łopatka wieprzowa)
- marchew gotowana z rosołu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
Jak przygotować pyszne pierogi z mięsem?
Przygotowanie takich pierogów nie jest trudne i każdy powinien sobie z tym poradzić.
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy mleko, dodajemy cukier i całość mieszamy. Po chwili wbijamy jedno jajko oraz mąkę, łyżeczkę soli oraz tyle samo octu, oraz dwie łyżki oleju. Wszystko ponownie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie je przykrywamy i odstawiamy na około godzinę, aby mogło wyrosnąć.
Bierzemy się za farsz. Mięso rosołowe, czyli np. udka i łopatkę oraz marchewkę i czosnek mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Następnie przyprawiamy naszą masę solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy.
Następnie wyciągamy nasze ciasto na stolnicę, wałkujemy, wycinamy kółka, na które później nakładamy farsz i starannie lepimy. Kółka możemy wyciąć za pomocą szklanki. Kiedy wszystkie pierogi będą zlepione, zostawiamy je na 10 minut, żeby mogły sobie poleżeć.
Po tym czasie smażymy nasze pierogi w oleju, z dwóch stron, na złoty kolor. Zarumienione smakołyki po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Po ostygnięciu delektujemy się fantastycznym smakiem.
Sprawdź przepis na ciasto „Faworek od Heni”. Zobacz, jak zrobić marynatę do kotletów schabowych.