Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zwykłe ciasto na pierogi to kit, ten przepis jest rewelacyjny. Szkoda, że tak późno go znalazłem
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 04.02.2025 17:45

Zwykłe ciasto na pierogi to kit, ten przepis jest rewelacyjny. Szkoda, że tak późno go znalazłem

Kilka surowych pierogów
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Pierogi to tradycja polskiej kuchni. Tę potrawę przygotowuje się od pokoleń i można to robić na różne sposoby. Przede wszystkim na słodko i na słono. Pierogi są nieodłącznym elementem Świąt, a także naszej zwykłej codzienności. Istnieje wiele przepisów na farsz, jednak tym razem skupimy się na cieście.

Dlaczego Polacy kochają pierogi?

W Polsce pierogi to jedno z najpopularniejszych dań. Razem z kotletami schabowymi i bisem od lat tworzą tradycje naszego kraju. Jeśli spytamy obcokrajowca, jakie zna polskie dania, z pewnością odpowie, że pierogi. Mogą one być zrobione na słono, czyli np. z mięsem czy z kapustą i z grzybami. Ale także popularne są w wersji na słodko np. z serem czy z jagodami.

Pierogi z dodatkami.jpg
Fot/ Canva/Dar1930

Pamiętajmy, że gwarancja dobrego smaku pierogów to nie tylko odpowiedni farsz, ale również świetne ciasto. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem, który z pewnością sprawi, że wasze ciasto idealnie zgra się z przygotowanym farszem.

Pokrój jabłka, rozłóż na herbatnikach, zasyp cynamonem. Moja rodzina wcina to ciasto w 1 wieczór

Jak zrobić smaczne pierogi?

Dobre ciasto na pierogi to połowa sukcesu. Druga połowa to oczywiście farsz. Przedstawiamy przepis na przepyszne pierogi z mięsem, który z pewnością zagości w waszej kuchni na dłużej. Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników. 

Dalsza część tekstu pod filmem

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej 
  • 200 ml mleka
  • około 80 ml wody 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko
  • 1  łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka octu 
  • 2 łyżki oleju 

Farsz:

  • mięso gotowane rosołowe (udka, łopatka wieprzowa) 
  • marchew gotowana z rosołu
  • 4 ząbki czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
  • majeranek

Jak przygotować pyszne pierogi z mięsem?

Przygotowanie takich pierogów nie jest trudne i każdy powinien sobie z tym poradzić.

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy mleko, dodajemy cukier i całość mieszamy. Po chwili wbijamy jedno jajko oraz mąkę, łyżeczkę soli oraz tyle samo octu, oraz dwie łyżki oleju. Wszystko ponownie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie je przykrywamy i odstawiamy na około godzinę, aby mogło wyrosnąć

Rozwałkowane ciasto na pierogi
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Bierzemy się za farsz. Mięso rosołowe, czyli np. udka i łopatkę oraz marchewkę i czosnek mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Następnie przyprawiamy naszą masę solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. 

Następnie wyciągamy nasze ciasto na stolnicę, wałkujemy, wycinamy kółka, na które później nakładamy farsz i starannie lepimy. Kółka możemy wyciąć za pomocą szklanki. Kiedy wszystkie pierogi będą zlepione, zostawiamy je na 10 minut, żeby mogły sobie poleżeć

Po tym czasie smażymy nasze pierogi w oleju, z dwóch stron, na złoty kolor. Zarumienione smakołyki po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu

Po ostygnięciu delektujemy się fantastycznym smakiem.

Pierogi smażone w głębokim oleju
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Sprawdź przepis na ciasto „Faworek od Heni”. Zobacz, jak zrobić marynatę do kotletów schabowych.