Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę sałatkę mam jeszcze po babci. Od lat robi furorę, jarzynowa może się schować
YouTube/@przysmaki.

Przepis na tę sałatkę mam jeszcze po babci. Od lat robi furorę, jarzynowa może się schować

23 listopada 2023

Przepis na tę smaczną sałatkę dostałam od mojej babci wiele lat temu. Od tamtej pory już nie robię jarzynowej. Stawiam na sałatkę warstwową, kolorową i obłędnie pyszną. Smakuje i prezentuje się rewelacyjnie.

Zrób sałatkę z kilku warstw

Przez wiele lat robiłam w domu sałatkę jarzynową. Gościła ona na świątecznym stole, czy podczas imienin. Przyrządzałam ją nawet bez okazji. To sałatka bardzo lubiana i popularna w Polsce. Jednak odkąd babcia przekazała mi swój przepis, tylko z niego korzystam.

Wszystko dlatego, że efekt jest obłędnie pyszny. Do tego cieszy oko, bo sałatka składa się z różnych warstw . Robię ją z kurczaka, marynowanych pieczarek, kukurydzy i jeszcze kilku innych składników. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, więc warto przyrządzić ją w swoim domu. Na pewno będzie smakować każdemu.

marynowane pieczarki.jpg
Canva / jabiru
Strzelczyk pokazał, jak robi aromatycznego kurczaka z ziemniakami. Aż trudno uwierzyć, że to danie jednogarnkowe

Jak zrobić sałatkę warstwową?

Składniki:

  • 200 g filetu z kurczaka
  • słoik marynowanych pieczarek
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 50 g sera żółtego
  • majonez koperek
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie sałatki zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Na dnie dużego naczynia o płaskim dnie układamy marynowane pieczarki na kapeluszach . Kładziemy na nie spore kawałki koperku i marchewkę. Teraz doprawiamy solą i pieprzem.

Kładziemy warstwę majonezu i wcześniej pokrojonego w kostkę i usmażonego kurczaka. Następnie dajemy warstwę kukurydzy i ogórków kiszonych . Potem układamy ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Znów doprawiamy solą i pieprzem.

Ta sałatka smakuje, ale też okazale wygląda

Ponownie rozprowadzamy warstwę majonezu i kładziemy pokrojone w kostkę jajka na twardo. Teraz dajemy starty ser żółty, doprawiamy, dokładamy majonez i ziemniaki . Znów solimy i kładziemy warstwę majonezu. Misę z warstwową sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Przed samym podaniem stawiamy ją do góry nogami na dużym talerzu i zdejmujemy naczynie.

Sałatka ma wiele warstw, jest kolorowa i prezentuje się naprawdę okazale. Najważniejsze jednak, że wyśmienicie smakuje. Jarzynowa może się schować. Polecam tę warstwową sałatkę na imprezy okolicznościowe i święta. Jest bardzo smaczna i efektowna. Pisaliśmy o pewnym pysznym dodatku do sałatki jarzynowej. Polecaliśmy przepis na sycącą i zdrową sałatkę.

sałatka
YouTube/@przysmaki.

Źródło: YouTube/@przysmaki.

Ten przepis na roladki z szynki dostałam od cioci. Będą hitem na Andrzejkach
Jem tę zupę od miesięcy i schudłam już 3 kg. Jest tania i smaczna
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy