Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem
Sałatka może być smaczna i sycąca. Prosty przepis, który znalazłam w zeszycie mojej mamy, nie raz ratowała mnie, gdy szukałam pomysłu na zdrową kolację. Jest banalny, a smak zwala z nóg. Musicie spróbować.
Sałatkę zrobisz na wiele sposobów
Istnieje kilka metod na sprawienie, by sałatka mogła stanowić samodzielny posiłek. Dla mnie regułę już jest, że muszę do niej dodać dwa produktu — jeden obfitujący w węglowodany, a drugi pełen białka.
Podobna zasada widoczna jest w sałatce mojej mamy. Jej bazą jest ryż, a sycącym dodatkiem ser żółty. Co jeszcze zawiera smakowita kompozycja? Pełną listę składników wraz z przepisem znajdziecie w dalszej części artykułu.
Kiedyś je wyrzucałam, teraz znam inne zastosowanie. Dietetyk rozwiał wątpliwości odnośnie kiełkujących ziemniakówProsty przepis na sycącą sałatkę
Kompozycja ryżu, warzyw i sera sprawdzi się jako smaczna kolacja, a nawet obiad. Bardzo często podaję ją także na spotkaniach ze znajomymi — jeszcze nikt jej nie odmówił. Jest po prostu pyszna.
Składniki:
- 200 g suchego ryżu białego
- 200 g sera gouda
- 1 czerwona papryka
- 3 nieco większe ogórki konserwowe
- 240 g kukurydzy z puszki
- 75 g jogurtu naturalnego
- 25 g majonezu np. takiego
- szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do zrobienia tej sałatki przyda się większa miska, w której można ją podać. Jednak konieczna nie będzie, jeśli planujecie zrobić ją tylko dla siebie. Porcja jest spora, więc w drugim przypadku warto zmniejszyć ilość składników. Wykonanie zajmuje tylko chwile i zawsze można „dorobić” więcej. Zobaczcie sami, jakie to proste.
Jak zrobić pyszną sałatkę? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od ugotowania ryżu na sypko. W tym celu płuczę go na sicie, przenoszę do garnka i zalewam taką ilością wody, by nad jego powierzchnią była warstwa płynu odpowiadająca długości pierwszego paliczka palca wskazującego.
Płyn z ziarnem doprowadzam do wrzenia, solę lekko i przykrywam garnek. Przyrządzam ryż przez 15 minut na niewielkim ogniu. Nie odkrywam garnka i nie dolewam wody. Po tym czasie po prostu wyłączam palnik i czekam jeszcze kwadrans.
Ostudzony ryż przenoszę do miski, w której wcześniej umieszczam pokrojoną paprykę, rozdrobnione ogórki i odcedzoną kukurydzę. Dodaję kostki sera żółtego lub sos przygotowany z jogurtu i majonezu. Całość doprawiam solą oraz pieprzem i posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Inna wersja smacznej sałatki
Nie wszyscy mogą lub chcą jeść produkty odzwierzęce. Jeśli zamiast sera, użyjesz wędzonego tofu, a do zrobienia sosu wykorzystasz jogurt sojowy i majonez z aquafaby to twoja sałatka będzie nie tylko pozbawiona laktozy, ale też wegańska. Polecam tę odsłonę — moim gościom bardzo smakowało.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Sprawdźcie jak zrobić smakowity rarytas z czerwoną fasolą. Polecam również pyszną sałatkę grecką — ja dodaje do niej roślinną fetę, ale klasyczny przepis też jest świetny.