Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem

Robię tę sałatkę, gdy mam ochotę na coś zdrowszego. Jest pyszna i najesz się nią jak obiadem

Sałatka z ryżem
YT/Gotuj z Karolem

Sałatka może być smaczna i sycąca. Prosty przepis, który znalazłam w zeszycie mojej mamy, nie raz ratowała mnie, gdy szukałam pomysłu na zdrową kolację. Jest banalny, a smak zwala z nóg. Musicie spróbować.

Sałatkę zrobisz na wiele sposobów

Istnieje kilka metod na sprawienie, by sałatka mogła stanowić samodzielny posiłek. Dla mnie regułę już jest, że muszę do niej dodać dwa produktu — jeden obfitujący w węglowodany, a drugi pełen białka.

Podobna zasada widoczna jest w sałatce mojej mamy. Jej bazą jest ryż, a sycącym dodatkiem ser żółty. Co jeszcze zawiera smakowita kompozycja? Pełną listę składników wraz z przepisem znajdziecie w dalszej części artykułu.

Sos do sałatki (2).jpg
YT/Gotuj z Karolem
Kiedyś je wyrzucałam, teraz znam inne zastosowanie. Dietetyk rozwiał wątpliwości odnośnie kiełkujących ziemniaków

Prosty przepis na sycącą sałatkę

Kompozycja ryżu, warzyw i sera sprawdzi się jako smaczna kolacja, a nawet obiad. Bardzo często podaję ją także na spotkaniach ze znajomymi — jeszcze nikt jej nie odmówił. Jest po prostu pyszna.

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu białego
  • 200 g sera gouda
  • 1 czerwona papryka
  • 3 nieco większe ogórki konserwowe
  • 240 g kukurydzy z puszki
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 25 g majonezu np. takiego
  • szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do zrobienia tej sałatki przyda się większa miska, w której można ją podać. Jednak konieczna nie będzie, jeśli planujecie zrobić ją tylko dla siebie. Porcja jest spora, więc w drugim przypadku warto zmniejszyć ilość składników. Wykonanie zajmuje tylko chwile i zawsze można „dorobić” więcej. Zobaczcie sami, jakie to proste.

Jak zrobić pyszną sałatkę? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od ugotowania ryżu na sypko. W tym celu płuczę go na sicie, przenoszę do garnka i zalewam taką ilością wody, by nad jego powierzchnią była warstwa płynu odpowiadająca długości pierwszego paliczka palca wskazującego.

Płyn z ziarnem doprowadzam do wrzenia, solę lekko i przykrywam garnek. Przyrządzam ryż przez 15 minut na niewielkim ogniu. Nie odkrywam garnka i nie dolewam wody. Po tym czasie po prostu wyłączam palnik i czekam jeszcze kwadrans.

Ostudzony ryż przenoszę do miski, w której wcześniej umieszczam pokrojoną paprykę, rozdrobnione ogórki i odcedzoną kukurydzę. Dodaję kostki sera żółtego lub sos przygotowany z jogurtu i majonezu. Całość doprawiam solą oraz pieprzem i posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Inna wersja smacznej sałatki

Nie wszyscy mogą lub chcą jeść produkty odzwierzęce. Jeśli zamiast sera, użyjesz wędzonego tofu, a do zrobienia sosu wykorzystasz jogurt sojowy i majonez z aquafaby to twoja sałatka będzie nie tylko pozbawiona laktozy, ale też wegańska. Polecam tę odsłonę — moim gościom bardzo smakowało.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Sprawdźcie jak zrobić smakowity rarytas z czerwoną fasolą. Polecam również pyszną sałatkę grecką — ja dodaje do niej roślinną fetę, ale klasyczny przepis też jest świetny.

Warzywa na sałatkę.jpg
YT/Gotuj z Karolem