Smakosze.pl Przepisy Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Robi ją z niedocenionego warzywa
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte

Przepis na tę zupę dostałam od cioci. Robi ją z niedocenionego warzywa

20 września 2024

Zupy sycą, rozgrzewają i smakują. Gotuję je często, a jesienią korzystam z przepisu cioci. Do zupy trafia warzywo, z którego dość rzadko korzystamy w kuchni, a szkoda. Warto po nie sięgać nie tylko dla smaku.

Warto sięgnąć po bataty

Zupy są lubiane przez wiele osób . Zazwyczaj szybkie w przygotowaniu i pożywne są nieocenione w chłodne dni. Właśnie takie preferuję i dlatego korzystam z przepisu cioci na zupę z batatów. Te warzywa nie są popularne w naszej kuchni . Charakteryzują się dość słodkim smakiem, który podobny jest do smaku marchewki.

Ziemniaki są od nich zdecydowanie bardziej mączyste i neutralne w smaku. Natomiast bataty bogate są w witaminę C i beta-karoten. Wzmocnią serce i naczynia krwionośne. Z batatów robię smaczną zupę z dodatkiem czosnku i ziemniaków. Dodaję też świeży tymianek i rozmaryn. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Zdrowe Przepisy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

zupa
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte
Weź boczek, natrzyj pastą i zawiń w papier do pieczenia. Obok tego przysmaku nikt nie przejdzie obojętnie

Jak ugotować zupę z batatów?

Składniki:

  • 2 bataty
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 litr wody
  • olej
  • natka pietruszki
  • śmietana

Przygotowanie zupy zacznij od posiekania cebuli i podsmażenia jaj na oleju. Dołóż posiekany czosnek, pokrojone ziemniaki i bataty . Składniki duś przez kilka minut. Dodaj kostkę rosołową i wlej wodę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.

Wsyp sól i pieprz. Dodaj pokrojony świeży tymianek i rozmaryn. Gotuję 15 minut, a  gdy zupa ostygnie, blenduję ją . Powstaje krem, który podgrzewam, a następnie podaję. Zupę z batatów posypuję natką pietruszki i dekoruję śmietaną.

Zupa z batatów smakuje każdemu

Zupa z batatów jest wyrazista w smaku i bardzo aromatyczna. Słodkie bataty w połączeniu z ziemniakami, czosnkiem i świeżymi ziołami, smakują wyśmienicie . Zupa ma konsystencję delikatnego kremu i dosłownie rozpływa się w ustach. Często gotuję ja u progu jesieni.

Syci i rozgrzewa. Dlatego polecam ten prosty przepis, w którym przydadzą się tak rzadko używane w kuchni bataty . Zupa przyrządzona z nich jest pyszna i przyda się nie tylko na obiad. Pisaliśmy o tym na, jakim oleju nigdy nie smażyć ryb. Polecaliśmy przepis Roberta Makłowicza na sernik z ziemniakami.

zupa
Fot. YouTube/Gesunde-Rezepte
Już odrobina działa cuda na odchudzanie. Prawie każdy ma go w kuchni, niemal nikt nie używa
Przenigdy nie smaż na nim ryb. “Absolutnie się nie nadaje”
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy