Przenigdy nie smaż na nim ryb. “Absolutnie się nie nadaje”
Smażone ryby cieszą się popularnością nie tylko w nadmorskich smażalniach. Ryby też chętnie smażymy w swoich domach. Jednak nie każdy olej jest dobrym wyborem. Szczególnie jeden produkt w ogóle się do tego nie nadaje.
Jedz ryby na zdrowie
Ryby jemy zbyt rzadko, a śmiało możemy po nie sięgać nawet 2-3 razy w tygodniu. Dostarczają nam białka, witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Statystyczny Polak zjada 13 kg ryb rocznie. Głównie panierujemy ryby i smażymy. W takim wydaniu od lat cieszą się dużą popularnością, choć nie są zbyt zdrowe.
Poleca się jedzenie ryb przyrządzanych na parze. Warto upiec rybę w piekarniku, wówczas wyjdzie smaczna i chrupiąca. Jeśli jednak mamy apetyt na smażoną rybę w panierce, to musimy pamiętać o jednym. Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Jaki produkt jest najgorszy?
Ścieram razem z marchewką i podaję do obiadu. Smakuje jak marzenieNa tym oleju nigdy nie smaż
Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenie niczego. Również nie można smażyć na nim ryb. Chodzi tu o dawki kwasów omega-3 i omega-6. Dawki kwasów, które znajdują się w rybach, są odpowiednie dla naszego organizmu. Jednak olej słonecznikowy może zaburzać tę równowagę.
Odbije się to na naszym zdrowiu. Poza tym w oleju słonecznikowym przeważają kwasy omega-6. To może doprowadzić do stanów zapalnych w organizmie. Zwiększa też ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób krążenia. Dietetyczka Celina Kinicka powiedziała w rozmowie z portalem medonet.pl:
Ryby zawierają duże ilości kwasów omega-3, a większość olei zawiera większość kwasów omega-6. Im więcej oleju dodamy, tym pogarszamy stosunek kwasów, a co za tym idzie, zmniejszamy wykorzystanie kwasów omega-3 w organizmie
Na czym smażyć ryby?
Pamiętajmy, by wybierać ryby ze sprawdzonych źródeł. Do smażenia ryb najlepiej wybrać olej rzepakowy lub rafinowaną oliwę. Można ich używać w wysokiej temperaturze. Podczas smażenia przekroczy ona 180 stopni.
Przyda się też masło klarowane. Jednak pamiętajmy, by nie używać smalcu. Źle się on komponuje z rybą. Warto pomyśleć o pieczeniu lub grillowaniu ryb. Tak przyrządzone ryby wyjdą nam na zdrowie. Pisaliśmy o tym, czy rosół za 30 zł z restauracji Piotra Adamczyka jest wart spróbowania. Polecaliśmy przepis na wyborne serowe kluseczki.
Źródło: zywienie.medonet.pl