Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Przenigdy nie smaż na nim ryb. “Absolutnie się nie nadaje”
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.09.2024 22:00

Przenigdy nie smaż na nim ryb. “Absolutnie się nie nadaje”

smażenie ryby
Fot. Canva/Langan

Smażone ryby cieszą się popularnością nie tylko w nadmorskich smażalniach. Ryby też chętnie smażymy w swoich domach. Jednak nie każdy olej jest dobrym wyborem. Szczególnie jeden produkt w ogóle się do tego nie nadaje. 

Jedz ryby na zdrowie

Ryby jemy zbyt rzadko, a śmiało możemy po nie sięgać nawet 2-3 razy w tygodniu. Dostarczają nam białka, witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych. Statystyczny Polak zjada 13 kg ryb rocznie. Głównie panierujemy ryby i smażymy. W takim wydaniu od lat cieszą się dużą popularnością, choć nie są zbyt zdrowe.

Poleca się jedzenie ryb przyrządzanych na parze. Warto upiec rybę w piekarniku, wówczas wyjdzie smaczna i chrupiąca. Jeśli jednak mamy apetyt na smażoną rybę w panierce, to musimy pamiętać o jednym. Nie każdy olej nadaje się do smażenia. Jaki produkt jest najgorszy?

ryba
Fot. Canva/CharlieAJA
Ścieram razem z marchewką i podaję do obiadu. Smakuje jak marzenie

Na tym oleju nigdy nie smaż

Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenie niczego. Również nie można smażyć na nim ryb. Chodzi tu o dawki kwasów omega-3 i omega-6. Dawki kwasów, które znajdują się w rybach, są odpowiednie dla naszego organizmu. Jednak olej słonecznikowy może zaburzać tę równowagę.

Odbije się to na naszym zdrowiu. Poza tym w oleju słonecznikowym przeważają kwasy omega-6. To może doprowadzić do stanów zapalnych w organizmie. Zwiększa też ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób krążenia. Dietetyczka Celina Kinicka powiedziała w rozmowie z portalem medonet.pl:

Ryby zawierają duże ilości kwasów omega-3, a większość olei zawiera większość kwasów omega-6. Im więcej oleju dodamy, tym pogarszamy stosunek kwasów, a co za tym idzie, zmniejszamy wykorzystanie kwasów omega-3 w organizmie

Na czym smażyć ryby?

Pamiętajmy, by wybierać ryby ze sprawdzonych źródeł. Do smażenia ryb najlepiej wybrać olej rzepakowy lub rafinowaną oliwę. Można ich używać w wysokiej temperaturze. Podczas smażenia przekroczy ona 180 stopni. 

Przyda się też masło klarowane. Jednak pamiętajmy, by nie używać smalcu. Źle się on komponuje z rybą. Warto pomyśleć o pieczeniu lub grillowaniu ryb. Tak przyrządzone ryby wyjdą nam na zdrowie. Pisaliśmy o tym, czy rosół za 30 zł z restauracji Piotra Adamczyka jest wart spróbowania. Polecaliśmy przepis na wyborne serowe kluseczki. 

pieczona ryba
Fot. Canva/xfotostudio

Źródło: zywienie.medonet.pl