Smakosze.pl Przepisy Przepis na ten pasztet mam z zeszytu babci. Jest lekki i nie tuczy
Fot. Canva/thepiwko

Przepis na ten pasztet mam z zeszytu babci. Jest lekki i nie tuczy

14 września 2024

Zwykle pasztet jest tłusty i ciężkostrawny. Jednak babcia robi go z wyjątkowego produktu. Wychodzi pyszny, delikatny i lekki. Polecam każdemu tę sprawdzoną recepturę na pasztet z cukinii.

Lekki pasztet zrób z cukinii

Jeśli lubisz cukinię , to ten przepis jest dla Ciebie. Z tego smacznego warzywa przyrządzam lekki pasztet. Korzystam z receptury babci, a danie wychodzi smaczne i zdrowe . Do pasztetu trafiają też ziemniaki, czosnek i marchewka. Pasztet z cukinii zjesz z apetytem na śniadanie lub kolację.

Pasuje do pieczywa i będzie pysznym urozmaiceniem kuchni wegetariańskiej. Pasztet z cukinii mogą jeść bez obaw osoby, które są na diecie. Cukinia niskokaloryczna i lekkostrawna. Sprawdzi się podczas odchudzania . Jedzenie tego warzywa dobrze wpływa na trawienie na narząd wzroku. Poniżej znajdziesz przepis na pasztet z cukinii.

Fot. Canva/coramueller
Fot. Canva/coramueller
Kładę kurczaka na ziemniakach i wkładam do piekarnika. Minimalnym nakładem pracy mam obiad na 2 dni

Jak przygotować pasztet z cukinii?

Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 200 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 40 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie pasztetu z cukinii zacznij od umycia cukinii i odkrojenia końcówek. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odstaw na durszlak . Posól i zostaw w ten sposób na 30 minut. W tym czasie drobno posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na maśle na złoty kolor.

Następnie obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę zetrzyj na średnich oczkach, a koperek posiekaj. Do miski przełóż marchewkę i ziemniaki . Wbij jajka, wsyp przyprawy i wymieszaj. Dołóż cebulę podsmażoną z czosnkiem i odsączoną z nadmiaru wody cukinię.

Pasztet lekki i pyszny, czyli przepis babci

Składniki dokładnie wymieszaj, wsyp kaszę, olej i koperek. Ponownie wymieszaj składniki. Keksówkę o wymiarach 35 na 12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, dociśnij i wyrównaj powierzchnię. Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.

Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Pasztet z cukinii wychodzi pyszny, lekki i znakomicie smakuje z sosem czosnkowym . Do tego jest prosty w przygotowaniu. Dlatego koniecznie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu babci. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną sałatkę biskupią z czerwonej kapusty. Polecaliśmy przepis na obiad z kurczaka z piekarnika.

pasztet z cukinii
Fot. Canva/thepiwko

Źródło: terazgotuje.pl

Ta ukryta funkcja jest w koszykach Dino, Lidla i Biedronki. Nikt jej nie używa
Dodaj odrobinę do surówki z kiszonej kapusty. Tak smacznej nie jadłem nigdy wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy