Smakosze.pl Przepisy Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera
john shepherd, Getty Images Signature

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

16 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Tłuczone ziemniaki pojawiają się na obiadowym stole tak często, że mogły się już niejednej osobie znudzić. Wystarczy jednak dodać do nich trochę żółtego sera, a ich smak znacznie się poprawi. Dodatkowo ser zmieni strukturę kartofli, które staną się bardziej kremowe.

Tłuczone ziemniaki jadamy praktycznie każdego dnia - mało który Polak jest w stanie oprzeć się ich delikatnej konsystencji i gładkości. Pomimo ich popularności, codzienne jedzenie takiego dodatku może się szybko znudzić każdemu. Dlatego prezentujemy niżej świetną alternatywę.

Dodanie do ziemniaków sera nadaje im ostrzejszego smaku, aromatu oraz zupełnie nową fakturę. Poza serem, do ziemniaków wrzucany jest również majonez oraz masło, co jest gwarancją doskonałego smaku. Recepturę przyrządzisz w kilka chwil, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby jej nie spróbować.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule ostrzegamy przed niebezpieczeństwem, które grozi każdemu z nas podczas jedzenia potraw z grilla. Ten tekst poświęcony został niezwykłemu omletowi Roberta Makłowicza, który dodaje do niego świeże grzyby.

Przepis na tłuczone ziemniaki z serem

Składniki:

  • kilogram ziemniaków

  • szklanka tartego sera żółtego

  • trzy łyżki masła

  • trzy łyżki majonezu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków pod bieżącą wodą, w celu pozbycia się wszelkich zanieczyszczeń . Następnie obierz je ze skórki i od razu wrzuć do garnka z wodą. Postaw go na gazie o największej mocy.

Do wody wsyp dużo soli. Gotuj kartofle, aż całkowicie staną się miękkie, zazwyczaj wystarcza na to 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedź kartofle i ponownie postaw je na ogień, tym razem mały. Podgrzewaj je kilka minut, aż pozostałość wody wyparuje.

Ziemniaki przepuść przez praskę lub utłucz za pomocą tłuczka. Pamiętaj, że pierwsza opcja pozwala uzyskać gładszą teksturę. Dodaj do ciepłych bulw ser, majonez oraz masło i energicznie je wymieszaj. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Smacznego.

Projekt bez tytułu (37)
undefined

Źródło: from_my_point_of_view, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy