Smakosze.pl Przepisy Przepis na tradycyjną chałkę według Tomasz Strzelczyka
Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na tradycyjną chałkę według Tomasz Strzelczyka

12 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Chałka zrodziła się w kuchni Żydzi aszkenazyjskich, którzy zamieszkują głównie region Europy Wschodniej, Centralnej oraz częściowo Zachodniej. Dla nich pieczywo to jest typowo rytualnym produktem spożywanym w czasie szabatu i innych ważnych świąt.

Polacy pieką ją znacznie słodszą od Żydów i nie przykuwają do chałki, aż tak dużej wagi. Mimo wszystko uwielbiamy jeść ją z mlekiem i masłem czy gorącym kakao. Poniżej prezentujemy przepis w wykonaniu Tomasza Strzelczyka, który dostał go od swojej babci Marysi.

Chałka w klasycznym wydaniu

Każdy z nas od razu może rozpoznać chałkę po jej kształcie plecionego warkocza. Ugotowanie jej jest proste, wymaga jednak odrobiny cierpliwości - jak każde drożdżowe ciasto musi wyrosnąć, co nierzadko zajmuje nawet kilka godzin. Warto jednak czekać, gdyż jej smak jest niesamowity.

Przepis ten idealnie nadaje się także dla ludzi, którym tęskno jest do starych czasów i wakacyjnych wyjazdów na wieś do babci. Jest on w końcu idealnym odwzorowaniem dawnych receptur, które niegdyś, gdy byliśmy jeszcze dziećmi, sprawiały nam wielką przyjemność.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy informacje o wycofywaniu bardzo popularnej kanapki z menu sieci McDonald's. W tym tekście z kolei zdradzamy doniesienia o salmonelli w 10 tonach mięsa z Polski, które zostało wysłane do Bułgarii. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na chałkę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500g mąki pszennej

  • 250 ml letniej wody

  • 10 g świeżych drożdży

  • 40g masła

  • 40 g cukru

  • szczypta soli

  • 1 jako

Na początku należy przygotować drożdżowy rozczyn. Do miski wkrusz świeże drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 300 gramów mąki i zalej wodą o temperaturze ciała. Wymieszaj rozczyn bardzo dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Gdy drożdże zaczną pracować, możesz przejść do kolejnego etapu. W odrobinie wody rozpuść sól i cukier i wlej je do zaczynu. Zacznij go wyrabiać. Po chwili wlej rozpuszczone i ostudzone masło. Pamiętaj o ciągłym wyrabianiu. Gdy całość się połączy, wsyp resztę mąki i wyrabiaj przez około 10 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 10 minut.

Po drugim wyrastaniu ugnieć ciasto i podziel je na 3 części. Uformuj z nich 3 wałki o długości naczynia, w którym będziesz piec. Zapleć z wałków warkocz i włóż go do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj warkocz rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Pozostaw ciasto wewnątrz piekarnika do ostudzenia. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy