Smakosze.pl Przepisy Przepis na tradycyjne, czeskie knedle czyli knedliki
canva/JackF

Przepis na tradycyjne, czeskie knedle czyli knedliki

28 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli znudziły ci się podawane do obiadu ziemniaki, ryż i kasza, mamy doskonałą propozycję. Przygotuj tradycyjne, czeskie knedle, czyli knedliki. Podajemy dokładny przepis na ich wykonanie. Wychodzą miękkie i smaczne, wprost idealne do mięsnego sosu.

Knedliki są sztandarową potrawą czeskiej kuchni. Zamówisz je w każdej restauracji i barze. Zwykle są serwowane z gęstym, mięsnym sosem i duszoną kapustą. Są miękkie i sycące, doskonałe z gulaszem lub sosem grzybowym. Dobrze też smakują obsmażone na maśle.

Przepis na tradycyjne, czeskie knedle, czyli knedliki

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki

  • 20 g drożdży świeżych

  • ok. szklanka mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól

  • 2 jajka

Przygotowanie knedlików

Drożdże wkrusz do letniego mleka, rozmieszaj z 2 łyżkami mąki i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj do niej dużą szczyptę soli, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj składniki, a potem zagnieć z nich gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj knedel, czyli podłużny wałek. W garnku zagotuj wodę i posól ją.

Do gorącej wody włóż knedle (możesz gotować je pojedynczo, by się nie posklejały) i gotuj ok. 10 minut. Knedle wyjmij na talerz, pokrój w grubsze plastry.

Wskazówka: Knedle najłatwiej jest kroić nitką. Trzeba ją podłożyć pod spód knedla, unieść do góry i zacisnąć pętlę odcinając plaster ciasta.

W naszym serwisie znajdziesz przepis na gulasz , który doskonale smakuje z knedlikami. Sprawdź też, jak przygotować zasmażaną kapustę .

knedliki
knedliki

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaagaty Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy