Smakosze.pl Przepisy Przepis na tradycyjne kluski śląskie
Canva.com / sitriel

Przepis na tradycyjne kluski śląskie

23 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Klasyczne kluski śląskie najczęściej podaje się z duszonym w sosie mięsie, jednak istnieją inne opcje. Doskonale pasują z sosem grzybowym czy pomidorowym z masłem, wzorowanym odrobinę na kuchni włoskiej. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy może go wykonać.

Kluski śląskie to produkt znany praktycznie każdemu Polakowi - ich miękka, a zarazem elastyczna konsystencja świetnie sprawdza jako baza do gęstego sosu. Taki sposób jedzenia ich jest również najbardziej popularny.

W kontekście dodatku do tych klusek ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia kucharza. Najpopularniejszy jest bez wątpienia sos z duszonym mięsem, jednak równie dobrze sprawdza się standardowy sos grzybowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kluski śląskie

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 200 g skrobi ziemniaczanej

  • 1 średnie jajko

  • pół płaskiej łyżeczki soli

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa lub (gdy są jeszcze ciepłe) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Przełóż je do dużej miski, ugnieć i podziel je na cztery części.

Wyjmij jedną część i wsyp na jej miejsce skrobię ziemniaczaną. Z powrotem dodaj odłożone ziemniaki, wbij jajko i wsyp sól. Zacznij mieszać ciasto dłońmi, aż uzyskasz plastyczną i delikatną masę.

Uformuj w dłoniach kształt klusek śląskich. W garnku zagotuj wodę z dużą ilością soli. Wrzucaj do niej uformowane kluchy partiami. Po wypłynięciu ich na powierzchnie gotuj je jeszcze 3 minuty. Smacznego.

Kluski śląskie

Źródło: Canva.com / sitriel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl; przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy