Przepis na tradycyjny chłodnik litewski niczym z "Pana Tadeusza"
Chłodnik litewski to wręcz idealna zupa na upalne dni. Danie syci, zaskakuje swoim smakiem oraz orzeźwia, gdy temperatury przekraczają magiczną barierę 30 stopni Celsjusza. Jak go przyrządzić? Okazuje się, że niezwykły przepis na to danie pojawił się już w Panu Tadeuszu.
Chłodnik litewski to zupa, która od lat gości na naszych stołach. Historia słynnego dania sięga już czasów Jagiellonów. Zupa doskonale gasi pragnienie, orzeźwia oraz pobudza apetyt, dlatego jest idealnym wyborem na obiad w upalny dzień.
Chołodziec był znany już za czarów Adama Mickiewicza, który umieścił to danie już w Panu Tadeuszu. Podajemy przepis na to niezwykłe danie, które przetrwało próbę czasu!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na chłodnik litewski niczym z Pana Tadeusza
Składniki:
-
1 pęczek botwinki
-
pół szklanki kwasu buraczanego
-
1 pęczek rzodkiewki
-
3 ogórki gruntowe
-
1 pęczek koperku
-
1 pęczek szczypiorku
-
400 ml kefiru
-
ząbek czosnku
-
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Umyj botwinkę, buraki pokrój w drobną kostkę, a łodygi i liście posiekaj. Buraki i łodygi zalej minimalną ilością wody i podgotuj z ząbkiem czosnku (pod koniec dorzuć liście)
Obierz ogórki i umyj rzodkiewki. Oba warzywa zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Posiekaj koperek i szczypiorek. Do ostudzonej botwinki wlej kwas buraczany, starte ogórki i rzodkiewki oraz posiekany koperek oraz szczypiorek. Całość zalej kefirem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Danie podawaj wraz z ugotowanym na twardo jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego!
Polecamy również przepis na chłodnik z ogórka oraz lekkie gazpacho z pomidorów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: winiary