Smakosze.pl Przepisy Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad
canva/Yana Gayvoronskaya

Przepis na wyborne kotlety rybne - w sam raz na piątkowy obiad

22 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety rybne jeszcze nie tak dawno temu były zmorą dla większości z nas. Najczęściej podawane były w szkolnych stołówkach, dlatego ich jakość pozostawiała wiele do życzenia. Na szczęście można je wykonać w doskonały sposób, wystarczy zastosować się do poniższej receptury. Do rybnej masy tym razem dodamy ubite ziemniaki.

Kotlety rybne są idealnym sposobem, aby zachęcić swoje dzieci do częstszego jedzenia ryb. W smaku kotlety są bardzo neutralne, więc nie przeszkadzają delikatnym podniebieniom.

Dodatkowo, z uwagi na piątkowy post, danie to świetnie wpisuje się w dzienny jadłospis. Najlepiej podać je na obiad wraz z ziemniakami oraz świeżo przygotowaną mizerią.

Przepis na kotlety rybne

Składniki:

  • 200 g dorsza

  • 300 g ziemniaków

  • 2 łyżki pietruszki

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 3 jajka

  • mąka

  • bułka tara

  • olej

Sos:

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • 1 łyżeczka chrzanu

  • 2 łyżki siekanej drobno cebuli

  • dwie łyżki tartego sera

  • 2 łyżki siekanych kaparów

  • 1 łyżeczka musztardy

Zacznij od ugotowania ziemniaków do miękkości. Następnie przeciśnij je przez praskę wprost do miski. Rybę ugotuj na parzę, sprawdź, czy nie ma ości i rozdrobnij ją za pomocą widelca.

Do miski wrzuć rybę, siekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, dwa jajka, sól oraz pieprz. Wymieszaj masę i uformuj z niej kotlety. Obtocz je w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. W miseczce umieść wszystkie składniki na sos i wymieszaj je. Podawaj kotlety z sosem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepsze śledzie w oleju. Ten tekst prezentuje recepturę na litewskie cepeliny.

Kotlety rybne

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy