Smakosze.pl
bigos myśliwski

canva/arfo

Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty

21 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 24 Października 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Bigos jest najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z kiszonej kapusty. Jesienią i zimą zjadamy go najchętniej, bo jest sycący i potrafi doskonale rozgrzać. Poznaj rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty. Najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie jadłaś, tak pysznego bigosu.

Bigos myśliwski jest pożywny i bardzo aromatyczny. Bazuje na kiszonej kapuście, zawiera sporo mięsa, nie brakuje w nim też darów lasu. Są to oczywiście leśne grzyby, które nadają mu ciemnej barwy, ale też niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie może w nim też zabraknąć jagód jałowca, tylko one potrafią tak podkręcić smak bigosu.

Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 3 listki laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 garści suszonych, leśnych grzybów

  • 1 kg wieprzowiny, najlepiej łopatki

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 20 dag kiełbasy

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • garść suszonych śliwek

  • kilka jagód jałowca

  • łyżeczka kminku

  • łyżeczka majeranku

  • sól, pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-10-21T153711.559

Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie bigosu myśliwskiego

Kapustę kiszoną umieść w dużym garnku, podlej wodą, zagotuj. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce.

Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie, gotuj ok. 10 minut. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do gotującej się kapusty wraz z wodą z namaczania.

Wieprzowinę pokrój w kostkę, obsmaż na oleju. Dodaj poszatkowaną cebulę, całość lekko zrumień. Podlej gorącą wodą, duś, aż mięso będzie miękkie. Mięso i cebulę dodaj do bigosu.

Na patelni zrumień pokrojony boczek i kiełbasę, dodaj je do bigosu razem z koncentratem pomidorowym i śliwkami, a także jagodami jałowca, kminkiem, majerankiem i pieprzem.

Bigos gotuj jeszcze ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce. Dopraw go do smaku świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na bigos. Zobacz, jak przygotować bigos mazowiecki, a także, jak bigos szlachecki przyrządza Magda Gessler.

grzyby

grzyby

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kokosanki czekoladowe - błyskawiczna, słodka przekąska

Czytaj więcej >

Przepisy

Nietypowe kluski leniwe z niezwykłym, słonym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Nadzwyczajnie pyszny przepis na paprykę faszerowaną mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na piernik z herbatą - rozkoszny, prosty deser

Czytaj więcej >

Przepisy

Aromatyczne, zachwycające mielone z górą pietruszki i koperku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i zdrowa mikstura z buraków i czosnku - idealna na zimę

Czytaj więcej >