Bigos jest najpopularniejszą potrawą przygotowywaną z kiszonej kapusty. Jesienią i zimą zjadamy go najchętniej, bo jest sycący i potrafi doskonale rozgrzać. Poznaj rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty. Najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie jadłaś, tak pysznego bigosu.
Bigos myśliwski jest pożywny i bardzo aromatyczny. Bazuje na kiszonej kapuście, zawiera sporo mięsa, nie brakuje w nim też darów lasu. Są to oczywiście leśne grzyby, które nadają mu ciemnej barwy, ale też niepowtarzalnego smaku i aromatu. Nie może w nim też zabraknąć jagód jałowca, tylko one potrafią tak podkręcić smak bigosu.
Rewelacyjny przepis na bigos myśliwski z kiszonej kapusty
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 garści suszonych, leśnych grzybów
1 kg wieprzowiny, najlepiej łopatki
2 łyżki oleju
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
20 dag kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
garść suszonych śliwek
kilka jagód jałowca
łyżeczka kminku
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
Najlepszy patent na ciasto na pierogi wg. przepisu siostry Anastazji
CZYTAJ DALEJPrzygotowanie bigosu myśliwskiego
Kapustę kiszoną umieść w dużym garnku, podlej wodą, zagotuj. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce.
Grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie, gotuj ok. 10 minut. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do gotującej się kapusty wraz z wodą z namaczania.
Wieprzowinę pokrój w kostkę, obsmaż na oleju. Dodaj poszatkowaną cebulę, całość lekko zrumień. Podlej gorącą wodą, duś, aż mięso będzie miękkie. Mięso i cebulę dodaj do bigosu.
Na patelni zrumień pokrojony boczek i kiełbasę, dodaj je do bigosu razem z koncentratem pomidorowym i śliwkami, a także jagodami jałowca, kminkiem, majerankiem i pieprzem.
Bigos gotuj jeszcze ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce. Dopraw go do smaku świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na bigos. Zobacz, jak przygotować bigos mazowiecki, a także, jak bigos szlachecki przyrządza Magda Gessler.
grzyby
Źródło zdjęcia: canva/Langan
Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni
Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: winiary