Prosty przepis na śledzie w oleju
Śledzie w oleju bardzo często są wybierane jako szybka przekąska przez Polaków. Jeśli nie chcesz już więcej kupować gotowych filetów w oleju ze sklepu, mamy świetne wieści. Poniższa receptura krok po kroku pozwoli ci je zrobić w domu.
Filety śledziowe w oleju z cebulką są aromatyczne i odżywcze, choć nie należy z nimi przesadzać - duża zawartość tłuszczu negatywnie wpływa na zdrowie i funkcjonowanie ludzkiego ciała.
Zalanie śledzi olejem to również doskonały sposób na ich zakonserwowanie. Po odpowiedniej obróbce ryba wytrwa dużo czasu, a olej stworzy barierę od powietrza, która uchroni mięso od szybkiego zepsucia.
Przepis na śledzie w oleju
Składniki:
6 filetów śledziowych z soli
3 małe cebule
350 ml oleju rzepakowego
2,5 łyżeczki soku z cytryny
3 liście laurowe
pieprz
Na początku opłucz śledzie pod bieżącą wodą. Osusz je i pokrój na mniejsze kawałki, nie szersze niż 2 cm. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Przełóż ją na sitko.
Zagotuj wodę i przelej nią cebulę, aby straciła trochę swojej ostrości. Odstaw cebulę do ostudzenia. Do wyparzonych i wymytych słoików wkładaj warstwowo cebulę oraz pokrojone śledzie.
Pomiędzy warstwami ułóż jeden listek laurowy oraz szczyptę pieprzu. Na samą górę wlej odrobinę świeżego soku z cytryny. Zalej olejem i odstaw na dwa dni do lodówki szczelnie zamknięte. Po tym czasie są gotowe do jedzenia. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić śledzie w śmietanie. Ten tekst zdradza przepis na marynowane śledzie bez octu.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Vorobeva
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje