Przepis na wyrazistą w smaku surówkę z ogórków kiszonych
Surówka to niezastąpiona część każdego obiadu. Możemy zrobić ją niemal z każdego warzywa. Prosty i szybki dodatek z pewnością wspaniale podkręci smak niemal każdego drugiego dania. Dziś polecamy sałatkę z ogórków kiszonych. Dlaczego warto ją jeść?
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Ogórki kiszone to składnik, którego wręcz nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu. Kiszonki są probiotykiem , który ma niemal zbawienny wpływ na odporność naszego organizmu.
Szczególnie warto je spożywać w okresie wzmożonych zachorowań oraz spadku odporności. Nie jest to jednak jedyna zaleta kiszonek. Odkryto, że zawierają one tzw. hormon szczęścia . Oznacza to, że ich regularne spożywanie może niezwykle pozytywnie wpłynąć na nasz nastrój.
Ogórki kiszone możemy jeść na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie z nich pysznej surówki. Co będzie nam do niej potrzebne? Poniżej podajemy przepis.
Przepis na pyszną surówkę z kiszonych ogórków
Składniki:
-
8 ogórków kiszonych
-
1 cebula
-
1 jabłko
-
1/2 pęczka natki pietruszki
-
sok z połowy cytryny
-
3 łyżki oleju
-
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Obierz cebulę oraz kiszone ogórki, a następnie pokrój je w półplasterki. Obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj.
Przełóż do miski pokrojoną cebulę i ogórki, starte jabłko i posiekaną natkę. Wszystkie składniki ze sobą połącz, a następnie przygotuj sos .
Wymieszaj olej rzepakowy z sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem. Wymieszaj sos z pokrojonymi warzywami, a następnie odstaw sałatkę na około 15 minut, aby smaki się ze sobą "przegryzły" .
Surówka będzie pasować niemal do każdego drugiego dania. Z pewnością wzbudzi furorę wśród naszych domowników.
Polecamy również inne przepisy na pyszne dania. Niedawno podawaliśmy m.in. obłędną recepturę sałatki jarzynowej oraz ciasta budyniowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: poradnik zdrowie/medonet/ przepisy Joli