Smakosze.pl Przepisy Przepis na wyrazistą w smaku surówkę z ogórków kiszonych
canva/Mariha-kitchen

Przepis na wyrazistą w smaku surówkę z ogórków kiszonych

15 kwietnia 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Surówka to niezastąpiona część każdego obiadu. Możemy zrobić ją niemal z każdego warzywa. Prosty i szybki dodatek z pewnością wspaniale podkręci smak niemal każdego drugiego dania. Dziś polecamy sałatkę z ogórków kiszonych. Dlaczego warto ją jeść?

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone to składnik, którego wręcz nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu. Kiszonki są probiotykiem , który ma niemal zbawienny wpływ na odporność naszego organizmu.

Szczególnie warto je spożywać w okresie wzmożonych zachorowań oraz spadku odporności. Nie jest to jednak jedyna zaleta kiszonek. Odkryto, że zawierają one tzw. hormon szczęścia . Oznacza to, że ich regularne spożywanie może niezwykle pozytywnie wpłynąć na nasz nastrój.

Ogórki kiszone możemy jeść na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie z nich pysznej surówki. Co będzie nam do niej potrzebne? Poniżej podajemy przepis.

Przepis na pyszną surówkę z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 8 ogórków kiszonych

  • 1 cebula

  • 1 jabłko

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • sok z połowy cytryny

  • 3 łyżki oleju

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Obierz cebulę oraz kiszone ogórki, a następnie pokrój je w półplasterki. Obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj.

Przełóż do miski pokrojoną cebulę i ogórki, starte jabłko i posiekaną natkę. Wszystkie składniki ze sobą połącz, a następnie przygotuj sos .

Wymieszaj olej rzepakowy z sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem. Wymieszaj sos z pokrojonymi warzywami, a następnie odstaw sałatkę na około 15 minut, aby smaki się ze sobą "przegryzły" .

Surówka będzie pasować niemal do każdego drugiego dania. Z pewnością wzbudzi furorę wśród naszych domowników.

Polecamy również inne przepisy na pyszne dania. Niedawno podawaliśmy m.in. obłędną recepturę sałatki jarzynowej oraz ciasta budyniowego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/medonet/ przepisy Joli

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy