Przepis Okrasy na aromatyczny pieczony schab w ziołach
Dziś proponujemy wam przepis Karola Okrasy na aromatyczny pieczony schab w ziołach. Możecie go podać na obiad codzienny lub uroczysty z proponowanym sosem i na przykład zapiekaną kapustą. Tajemnica jego smaku tkwi w prostej, ale bardzo aromatycznej marynacie.
Schab jest jednym z najbardziej lubianych kawałków wieprzowiny. Mięso to jest delikatne i chude jak na wieprzowinę. Doskonale nadaje się do pieczenia, choć można je też dusić i smażyć. Poznajcie pomysł Karola Okrasy na soczysty i aromatyczny schab pieczony w niskiej temperaturze.
Przepis Okrasy na schab pieczony w ziołach
Składniki:
-
1 kg schabu
-
2 ząbki czosnku
-
zioła prowansalskie
-
olej
-
sól, biały pieprz
na sos:
-
2 cebule
-
1 ząbek czosnku
-
olej
-
25 dag pieczarek
-
100 ml białego wytrawnego wina
-
gałązka rozmarynu
-
5 dag masła
-
300 ml śmietanki kremówki
-
2 łyżki sosu sojowego
-
sól, pieprz
Przygotowanie schabu w ziołach
Schab opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku posiekaj z ziołami, wymieszaj z pieprzem. Marynatą natrzyj schab (możesz go pokroić w plastry). Odstaw go na kilka godzin do lodówki. Mięso obsmaż na oleju, a potem przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na ok. 2,5 godziny do piekarnika o temperaturze 75 st. C.
W tym czasie przygotuj sos. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, podsmaż na oleju. Dodaj cebulę, zeszklij, przełóż do miseczki.
Na patelni przesmaż oczyszczone ćwiartki pieczarek. Dodaj cebulę, czosnek, wino i rozmaryn. Duś, aż wino odparuje.
Do sosu dodaj masło i śmietankę, całość zagotuj. Dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem, odparuj sos, by zrobił się gęsty. Podawaj go do schabu.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na roladki ze schabu , a także na schab pieczony w marynacie gyros .
Źródło zdjęcia: canva/videonet Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
-
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
-
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: kuchnialidla